2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Nagy Alfréd nyomában a régészek

2013. február 5. 13:39

III. Richard csontjainak azonosítása után sem állnak le a brit régészek, akik most azt tervezik, hogy megkeresik a másik legendás középkori angol király, Nagy Alfréd elveszett sírját.

Winchesterben, egy jelöletlen sírban lehet eltemetve Nagy Alfréd (871-899) wessexi király, egy brit régészekből álló kutatócsapat pedig most azt tervezi, hogy a megfelelő engedélyek kézhezvétele után ásatásba kezd a király feltételezett sírhelyénél, a dél-angliai történelmi település egyik legfőbb nevezetességének számító Szent Bertalan-templom alatt.

Az már most kijelenthető, hogy – III. Richard csontjainak azonosításához képest – jóval nehezebb feladat vár a kutatókra, mivel ahhoz, hogy el tudják végezni az ilyenkor szokásos DNS-vizsgálatokat, egy élő rokont kell találni. „Eddig azt tudjuk, hogy a helyszínen öt koponya és néhány csont van. A kutatás legegyszerűbb része a csontok korának és az elhunyt nemének megállapítása, majd a leletek összeillesztése” – nyilatkozta Katie Tucker, a Winchesteri Egyetem régésze, hozzátéve, hogy a feladat lényegi része az élő leszármazott felkutatása lesz.

Nagy Alfréd Wessex déli angolszász királyságának legnagyobb uralkodója volt, 871-től 899-ig uralkodott. Leginkább átfogó társadalmi és oktatási reformjairól ismert, elszántan küzdött azért, hogy az eladdig csak a papok által megszerzett tudást a nép számára is elérhető tegye, rajongott a tudományokért, lefordíttatta Boethiust, Orosiust, s a művek Beda Venerabilis által írt folytatását. Alfréd a külpolitikában is sikeres volt, három éven át tartó harcok után kiszorította az országból a dánokat és békét kötött szövetségeseikkel, a gallokkal.

A winchesteri apátságban kizárólag királyok és – a szigetországba a 12. században érkező – szerzetesek vannak eltemetve, így – ha a csontok korát a radiokarbonos vizsgálatokkal megállapítják – jó esély mutatkozik arra, hogy a kutatóknak előbb-utóbb sikerül azonosítaniuk az angolok legendás királyát.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár