2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Jövőre megszűnhetnek a kommunista nyugdíjpótlékok

2012. december 6. 16:19 MTI

A kommunista rendszer szolgálatáért nyújtott kiemelt nyugdíjakat felülvizsgáló bizottság törekszik arra, hogy munkáját még idén befejezze, így jövőre ténylegesen megszűnhetnek az érdemtelenül folyósított pótlékok - közölte a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM).

A minisztérium sajtó főosztálya annak kapcsán tudatta ezt, hogy a jobbikos Novák Előd lemondásra szólította fel a Navracsics Tibor tárcavezetőt, amiért a törvényi határidőre nem készül el "a kommunista luxusnyugdíjak" felülvizsgálata. Az ellenzéki képviselő sajtótájékoztatón ismertette: írásbeli kérdéssel fordult Navracsics Tiborhoz az ügyben, hogyan halad a kommunista luxusnyugdíjaknak a vonatkozó szabályozás szerint október 31-ig kötelező felülvizsgálata, a miniszter pedig azt válaszolta, hogy a 2012 nyarán létrehozott ötfős testület munkája a több ezres aktamennyiség miatt el fog húzódni.

A bizottság a törvényben kijelölt időpontnak megfelelően megkezdte a munkáját, és több ezer akta felülvizsgálatát végzi módszeresen, egyenként - kommentálta az elhangzottakat a KIM. Közölték, hogy a több ezres ügyszám miatt a vizsgálat el fog húzódni, de a bizottság törekszik arra, hogy a munkát még idén befejezze.

Tudatták, hogy a bizottság munkájának köszönhetően így "jövőre ténylegesen megszűnhetnek azon személyek érdemtelenül folyósított pótlékai, akiknek a korábbi tevékenysége a demokratikus értékrenddel nem egyeztethető össze". Ilyenek azok, akik részt vettek az 1945 és 1949 közötti időszakban a demokratikus államberendezkedés felszámolásában, az 1956-os forradalom és szabadságharc leverésében vagy az azt követő megtorlásokban, továbbá 1948 és 1990. május 1-je közötti időszakban titkosszolgálati tevékenységet folytattak, illetve az 1948 és 1990. május 1-je közötti időszakban állami vezetői tisztséget vagy a Magyar Kommunista Pártban, a Magyar Dolgozók Pártjában, a Magyar Szocialista Munkáspártban vagy a Kommunista Ifjúsági Szövetségben tisztséget töltöttek be és ott végzett tevékenységük ezt indokolja.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár