2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A matematika adott választ egy egyiptomi rejtélyre

2012. július 25. 16:39

Matematikai modellel számították ki, hogy a dahsúri királyi nekropolisz területe hogyan alakult át az évezredek során. Mint kiderült, Sznofru teraszokkal próbálta piramisának fényét tovább növelni.

A dahsúri királyi nekropolisz egykoron szemet kápráztató látványt nyújtott. A Kairótól 30 kilométerre délre található, hatalmas kiterjedésű terület egy olyan helyet biztosított Sznofrunak, az ókori egyiptomi IV. dinasztia első uralkodójának, ahol piramisépítő képességét csiszolhatta. Azt a képességét, amelynek birtokában fia, Hufu (Kheopsz) később felépítette a gízai piramisokat.

A Dahsúrban és körülötte folyó élet jelei az azóta eltelt 4500 év alatt szinte teljesen elenyésztek. Annak reményében, hogy megismerjék, mi veszett el az idők során, a helyszínen dolgozó archeológusok a fraktálokhoz, ezekhez az „önhasonló”, végtelenül komplex matematikai alakzatokhoz fordultak segítségül.

A folyók ilyen alakzatot vájnak ki maguknak a földben, amely forma jóval az után is fennmarad, ha a folyók megváltoztatják folyásukat. Ugyanez lenne a helyzet Dahsúrban is, amely a Nyugati Sivatag szélén helyezkedik el, s ahol a folyókat a Nílus ártere "szárítja" ki – ez azonban a képek tanúsága szerint mégsincs így.

Arne Ramisch (Alfred Wegener Institute) kollégáival együtt régészeti kutatásuk során megalkották Dahsúr és környékének digitális topográfiáját és felmérték annak fraktális geometriáját. Az eredmény megdöbbentő volt: a piramisok körül egy meglepően nagy területen – legalább hat négyzetkilométeren – hiányoztak a természetes fraktális geometriai vonalak. A feltételezések szerint talán Sznofru vagy a többi óbirodalmi uralkodó parancsára változtattak a területen.

„A változtatást nehéz észrevenni, különösen az avatatlan szemnek. De még a gyakorlottak is nehezen hiszik el, hogy az egyiptomiak milyen nagy 'lábnyomot' hagytak maguk után” – fejtette ki Ramisch. A természetes fraktálok „feldúlásának” nyoma arra is választ adhat, hogy mi volt a területen korábban; Ramisch szerint ebben a helyzetben arról lehet szó, hogy az itt meglevő, mára már eltűnt széles teraszokkal a piramisok monumentalitását kívánták növelni.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár