2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Tiltakozás a Hadrianus-villa mellé tervezett hulladéktelep ellen

2012. május 16. 15:30 MTI

Ötezer olasz és külföldi értelmiségi csatlakozott a Róma közelében létesíteni tervezett hulladéktelep elleni tiltakozó akcióhoz: az olasz főváros szemetét Hadrianus császár egykori villája mellett tárolnák.

Hétszáz méterre lenne Róma új háztartási hulladéktelepe a 118-138 között épített Hadrianus-villától. Giuseppe Pecoraro prefektus az ókori Róma egyik csodájának tartott villa közelében található Corcolle mezőit jelölte ki a 36 millió tonna szeméttel megtelt Malagrotta, az eddigi római telep helyettesítésére.

A régészeti ásatás mellett, a szabad ég alatt tornyozott szemét azonnali tiltakozást indított el az olasz sajtóban és az olasz és külföldi műemlékvédelmi szervezetek között. Az ügyben aláírásgyűjtés indult, amelyhez eddig a világörökséget felügyelő UNESCO és az Italia Nostra olasz műemlékvédelmi mozgalom mellett például Gianni Alemanno, Róma főpolgármestere, valamint számos ismert egyetemi tanár, művészettörténész, régész csatlakozott.

A petíciót aláírták az oxfordi, a cambridge-i és harvardi egyetem professzorai, valamint a párizsi Louvre, a madridi Prado, a szentpétervári Ermitázs és a bécsi Kunsthistorisches Museum művészettörténészei. Mario Monti olasz kormányfő, Anna Maria Cancellieri belügyminiszter és Lorenzo Ornaghi, a kulturális tárca vezetője is rossz döntésnek nevezte a Hadrianus-villával szomszédos terület kijelölését, hangsúlyozva, hogy Róma körül ez az egyik ritka, még érintetlen természeti övezet. A prefektus ragaszkodik elhatározásához. Válaszként azt hangoztatta, hogy néha fájdalmas, de szükséges döntéseket kell hozni.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár