2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Magyar festőművész alkotása egy híres bécsi toronyházon

2012. május 9. 13:57 MTI

Magyar alkotó, Fehér László festőművész alkotása borítja idén egy emblematikus bécsi toronyház, a Ringturm oldalát egy ötödik éve tartó sorozat keretében - tudatta az épület tulajdonosa, a Vienna Insurance Group (VIG) biztosítótársaság. A Társaság című művet egy négyezer négyzetméteres hálóra dolgozták rá és ezt a hálót függesztették ki a belvárosi körúton, a Ringstrassén álló 23 emeletes épület homlokzatára. A nagyméretű installáció szeptemberig látható.

A kifejezetten a toronyra készült mű négy, fekete ecsetvonásokkal megrajzolt, ülő alakot ábrázol geometrikus háttér előtt. "A megjelenített alakokat átjárja a fény, a levegő és áthatja az a jellemzően közép-európai háttér, amelyben léteznek" - fogalmazott az alkotó. Fehér László szavai szerint az "álomszerű, mégis valóságos jelenet" a Ringturm által megtestesített nyugalmat sugározza.

Idén első alkalommal kapott külföldi festőművész megbízást az épület átváltoztatására. "Tudatosan döntöttünk egy olyan művész mellett, aki a baráti, szomszédos Magyarországon él" - áll a társaság közleményében. A választással Ausztria és Magyarország történelmi kapcsolatát és a cégcsoport közép-kelet-európai régióhoz való kötődését is kifejezésre akarták juttatni.

A Ringturmot, az ország első irodaházát - a VIG mai székházát - 1955-ben, az Ausztria szuverenitását visszaadó Államszerződés aláírása után egy hónappal adták át. Az Erich Boltenstein tervezte épület mérföldkőnek számított az osztrák építészetben. Elsősorban a bécsiek tekintettek úgy a toronyra, mint a visszanyert szabadság és a modern osztrák állam jelképére. A Ringstrasse és a Franz Josefs-Kai sarkán álló épület homlokzata a Duna-csatorna felé néz. "Ez kiválóan alkalmassá teszi a kortárs művészet szembetűnő módon történő bemutatására mind a bécsiek, mind a városba látogatók számára" - fogalmaztak a szervezők.

Az 1953-ban született Fehér László a kortárs magyar művészet egyik legjelentősebb alakja, a figuratív festészet egyik központi szereplője - írták a közleményben. A többek között Munkácsy-, Kossuth- és Prima-díjjal kitüntetett művész alkotásaira a visszafogott színvilág, a kontúrvonalak és a fotórealista ábrázolásmód közti egyensúly jellemző. A korábbi években Christian Ludwig Attersee, Robert Hammerstiel, Hubert Schmalix és Xenia Hausner egy-egy műve díszítette a tornyot.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár