2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Meggyőző bizonyíték a mexikói emberáldozásokra

2012. május 4. 08:55

Vér-, ín-, izom-, bőr- és hajszálmaradványok is voltak azokon a kétezer éves késeken, amiket mexikói régészek találtak a közép-amerikai ország egyik régészeti lelőhelyén. A kutatók szerint ez az első, perdöntő bizonyíték arra, hogy az éles tárgyakat emberáldozásra használták.

A Mexikói Antropológiai és Történeti Nemzeti Intézet munkatársainak tájékoztatása szerint a felfedezés megerősíti azt a feltételezést, hogy a későbbi kultúrákból ismert éles obszidiánkéseket valóban használták az emberáldozatoknál. Mexikói kutatók ugyan már húsz évvel ezelőtt is találtak fosszilizált vérmaradványokat különböző kőkéseken, de az intézet munkatársainak a Puabla állam cantonai-i lelőhelyén talált 31 darab késen pásztázó elektronmikroszkóppal immáron emberi szöveteket sikerült azonosítaniuk.

Az éles használati tárgyak az Európában kevéssé ismert Cantona-kultúra termékei. Maga a kultúra a titokzatos városállam, Teotihuacan hanyatlása után kezdett virágozni, és több mint ezer évvel megelőzte a régió leghírhedtebb emberáldozó társadalmát, az aztékok felemelkedését.

A leleteket Luisa Mainou antropológus vizsgálta a mexikói Nemzeti Autonóm Egyetem munkatársaival együtt. A vizsgálatok kiderítették, hogy az emberáldozást végző papok mély sebeket hagytak és az áldozatok egyes testrészeit levágták. Susan Gillespie, a Floridai Egyetem antropológusa úgy tudja: ez az első alkalom, hogy emberi szöveteket sikerült azonosítani obszidiánból készült késeken. „Ez egy igen meggyőző bizonyíték arra nézve, hogy a késeket emberi hús vágására használták” – magyarázta a professzor.

A szerdán bejelentett felfedezés új megvilágításba helyezi a prehispán kultúrák emberáldozási szokásait. A Kolumbusz érkezése előtti civilizációk mélyen hittek abban, hogy az emberi vér létfontosságú a világegyetem egyensúlyának fenntartásában. A vizsgálatokból az is jól látszik, hogy minden egyes késnek megvolt a maga funkciója: egyiken ugyanis kizárólag vért, a másikon pedig csak szövetet találtak. Gillespie úgy gondolja, hogy az áldozásra használt késeket rituálisan elrakták, használat után pedig nem tisztították meg.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár