2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Erotika, harc és történelem

2012. április 16. 15:59 Bus András, Fencsik Tamás

Bár átütő sikerét olyan tragédia árnyékolta be, amely átmenetileg a jövőjét is megkérdőjelezte, idén új évaddal folytatódik az elmúlt esztendők egyik legnépszerűbb sorozata, a 2010-ben debütált Spartacus: Vér és homok. A híres ókori római rabszolgafelkelést vezető gladiátor történetét minden korábbinál merészebben tálaló, az erőszak és a szex nyers ábrázolásától sem tartózkodó produkció új szezonját Spartacus: Bosszú címmel tűzi műsorra az HBO.

A sorozat folytatódik

A második évad onnan folytatja a történetet, ahol az első, a Vér és homok abbahagyta: a rabszolgasorba vetett, majd gladiátorrá nevelt és Capua bajnokává vált Spartacus lázadást szított, és társaival együtt kitört a börtönéül szolgáló ludusból. Bár a trák gladiátor felesége megöléséért így már bosszút állt gazdáján, Quintus Lentulus Batiatuson, újabb harcok várnak rá. Hamarosan ugyanis megindul a felkelők ellen katonái élén a praetori rangra emelt Gaius Claudius Glaber, aki annak idején megfosztotta Spartacust a szabadságától – ráadásul felelősséggel tartozik halott barátja, Varro özvegyéért, és ígéretet tett az ellenségéből harcostársává vált Crixusnak is, hogy segít neki megkeresni ismeretlen helyre hurcolt kedvesét, Naeviát. Így aztán hamarosan döntenie kell, hogy a személyes bosszú vezérli majd tetteit, és adott szavát követi, vagy a szervezetlen rabszolgacsapat élére áll, és szembeszáll üldözőikkel.

Az új szezonban a történet kilép Batiatus gladiátoriskolájából és a capuai arénából, ami a készítőket egészen új feladatok elé állította. Az alkotóknak azonban nemcsak ezzel a kihívással kellett megküzdeniük, hanem a címszereplő, Andy Whitfield elvesztésével is. A színésznél 2010 tavaszán limfómát diagnosztizáltak, így a második évad munkálatait a stáb leállította, és a gyógyulására várva elkészítették a történet előzményeit elbeszélő hatrészes minisorozatot, a Spartacus: Az aréna isteneit. Whitfieldet időközben az orvosok sikerrel kezelték, betegsége azonban hamarosan kiújult, így végül úgy döntött, hogy nem tér vissza a következő szezonra – a stábot azonban határozottan arra biztatta, hogy folytassák a munkát, és keressenek új Spartacust.

„Amikor megtudtuk, hogy Andy beteg, rengetegszer beszéltünk arról, hogy leállítjuk a produkciót – mondta el a sorozat atyja, Steven S. DeKnight. – Végül megvártuk, hogy mit ígérnek az orvosok, és mivel a prognózisuk pozitív volt, úgy döntöttünk, hogy elkészítjük Az aréna isteneit, időt adva ezzel Andynek a felépülésre. Hamarosan gyógyultnak is nyilvánították, mi pedig befejeztük az előzménysorozatot, de ekkor kiújult a rákja, és úgy határozott, hogy lemond a szerepről. Nagy tisztelettel adózunk előtte, ugyanis ezzel mi komoly dilemmába kerültünk azt illetően, hogy folytassuk-e a Spartacust, ő viszont egyértelműen amellett állt ki, hogy csináljuk tovább, és áldását adta rá, hogy mást keressünk a helyére.”

Andy Whitfield 2011. szeptember 11-én végül elvesztette a harcot a betegséggel szemben, 40 éves korában bekövetkezett, tragikusan korai halála előtt azonban még találkozott utódjával, Liam McIntyre-rel, és biztosította őt támogatásáról. „Úgy éreztem, hatalmas felelősség terhe nehezedik rám, de rettenetesen felvillanyozott, hogy tudtunk beszélni Andyvel. Arra biztatott, hogy hozzam ki magamból a lehető legtöbbet, ami nagyon sokat jelentett nekem” – nyilatkozta Spartacus új megformálója.

A készítők választása azért esett McIntyre-re, mert nem akarta elődjét utánozni, ugyanakkor mégis emlékeztetett rá. „Mindegyikünket az fogott meg benne, hogy nem Andyt másolta. Nem akart a klónja lenni, de közben ugyanaz az odaadás és őszinteség köszönt vissza belőle” – mondta el a Glabert alakító Craig Parker. Mindezzel együtt a stáb azt is fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy a forgatókönyvet egyáltalán nem írták újra a történtek miatt. „Nem akartuk átformálni Spartacus karakterét – fogalmazott DeKnight. – Nem szabtuk rá Liamra, csak hagytuk, hogy hozzátegye azt, amit ő gondol.”

McIntyre olyan korábban megismert szereplőkhöz csatlakozott Parker mellett, mint a Crixust játszó Manu Bennett, az Oenomaust alakító Peter Mensah, valamint Lucy Lawless (Lucretia), Nick E. Tarabay (Ashur), Viva Bianca (Ilithya) és Az aréna isteneiben megismert Dustin Clare (Gannicus). A sorozat tehát megújult, de a védjegyszerű látványvilág és a nyers tálalásmód kérdésében ezúttal sem volt hajlandó kompromisszumokat kötni a stáb. „Akár szeretik a sorozatot, akár nem, abban a kezdetek óta egyetért mindenki, hogy ilyesmit nem látni máshol a tévében – mondta el Steven S. DeKnight. – Tudatos döntés volt a részünkről, hogy minden egyes epizóddal a lehető legmesszebbre megyünk el, hogy pontosan olyan véres és érzéki lesz minden jelenet, amennyire annak kell lennie. Nem akartunk azon aggódni, hogy milyen reakciók érkeznek majd, hogy lesznek-e olyanok, aki szerint túlzásba estünk. A társammal, Rob Taperttel együtt az első pillanattól fogva úgy meséljük ezt a történetet, ahogy mi akarjuk.”

A Spartacus: Bosszú április 17-től kedd esténként látható az HBO-n.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár