2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Minden idők legnagyobb tengeri kincse lehet Maine partjainál

2012. február 6. 08:46

Egy hajóroncsok után kutató cég bejelentette: az Egyesült Államok keleti partjainál egy olyan második világháborús kereskedelmi hajó roncsa várja sorsa jobbra fordulását, amelynek fedélzetén - mai értéken számolva - hárommilliárd dollár értékű kincs lapulhat.

A hajót egy német tengeralattjáró süllyesztette el Cape Codnál 1942-ben. Greg Brooks, a Sub Sea Research részéről elárulta: a roncs a Maine állambeli Gorhamtól 80 méterre, 210 méter mélyen található. Ha a hír igaz, és a tengerfenékre leküldött vízalatti kamera képei nem tévednek, akkor ott rejtőzhet minden idők legértékesebb kincse, amit valaha a tenger mélyén találtak.

A mentési munkálatoknak februárban, de legkésőbb márciusban meg kell kezdődniük – magyarázta Brooks. A kincsvadász tájékoztatása szerint a Port Nicholson Új-Skóciából New Yorkba tartott 71 tonna platinával a fedélzetén, amikor torpedó érte. A platinát a Szovjetunió – ahonnan a világ platinafém-termelésének közel fele származik – szánta fizetségül az Egyesült Államoknak.

Az egyik szövetségi kerületi bíróság döntése értelmében Brooksot illeti meg a kincs – már ha azt sikerül felszínre hozni. „Talán veszek belőle egy szigetet a Karibi-tengeren” – osztotta meg terveit a férfi. A Boston Globe értesülése szerint több hónapig tarthat magának a hajónak a lokalizálása, mivel akár 24 kilométerre is lehet attól a ponttól, ahol hetven éve elsüllyedt.

Brooks nem ma kezdte a szakmát: közel két évtizede kutat hajóroncsok után, eddigi legnagyobb fogása egy kalózhajó volt Puerto Rico közelében.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár