2021. ősz: A Kádár-korszak kétarcúsága
ITT támogathatsz bennünket

Debrecen: 650

2012. január 13. 13:22 MTI

Tizenkét részes filmsorozatot készített a 650 éves Debrecenről a helyi városi televízió; a 650 év - 650 másodperc című alkotást csütörtökön mutatták be a Debreceni Művelődési Központban.


Somogyi Béla, a város kulturális alpolgármestere hangsúlyozta: a Debreceni Városi Televízió (DTV) vállalkozása méltó lezárása annak a tavalyi programsorozatnak, amellyel arra emlékeztek, hogy 1361-ben Nagy Lajos királytól mezővárosi rangot kapott Debrecen.

Beszédében felidézte, hogy a város a magyar történelemben több alkalommal vált az ország politikai, gazdasági és szellemi értelemben vet központjává. Utalt egy korabeli felmérésre, amely szerint 1870-ben Debrecen lakosságának 60 százaléka írástudó volt, miközben az országos átlag 15 százalék volt. Mindehhez jelentősen hozzájárult a Református Kollégium és az Alföldi Nyomda is, amely tavaly ünnepelte alapításának 450. évfordulóját - sorolta Somogyi Béla.

E jeles történelmi eseményeket is feldolgozza a DTV 650 másodperces részekből álló sorozata - fűzte hozzá Vojtkó Ferenc, a széria szerkesztője, aki elmondta, hogy a 12 rész egészen a váradi adományozó levéltől napjainkig tekinti végig a cívisváros történetének legjelentősebb pillanatait.

Széles Tamás, a DTV ügyvezetője a filmbemutatón elmondta: az elmúlt tíz évben felgyorsult a filmgyártás stúdiójukban. Eddig több mint ötven filmet készítettek, amelyek közül kiemelte a Debrecen díszpolgárait és a város történetét bemutató sorozatot. A 650 év - 650 másodperc című sorozat DVD-n is megjelent - fűzte hozzá az ügyvezető.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. ősz: A Kádár-korszak kétarcúsága
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár