2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

500 éves fegyver írhatja át Ausztrália történetét

2012. január 12. 12:05 MTI

Átírhatja Ausztrália történelmét egy ötszáz évesnek hitt portugál fegyver: a kontinens északi vidékén talált lelet azt bizonyíthatja, hogy az európaiak az eddig gondoltnál korábban érkeztek meg a térségbe.

A forgótalpas lövegre egy kisfiú talált rá a Darwin városától két órányi autóútra fekvő Dundee Beachen. 2010 januárjában szokatlanul alacsony volt a területen vízállás, így a kisfiú észrevette az iszapból kiálló fegyvert, amelyet kiástak és hazavittek édesapjával. Darwini otthonukban kicsit megtisztogatták a leletet, amelyről kiderült, hogy bronzból van, vagyis régi darab.

Némi internetes keresés után kiderült, hogy a nagyjából vadászpuska méretű fegyver kísértetiesen hasonlít a portugál forgótalpas lövegekre, amelyeket a hajókon használtak a 16. században. A család tavaly júliusban fényképeket küldött a fegyverről a Darwin Múzeumnak, ahonnan azt a választ kapták, hogy a lelet eredetinek tűnik. Mindezek ellenére csak pár héttel ezelőtt kérték be a fegyvert a további vizsgálatok érdekében.

A ma már 13 esztendős megtaláló szerint Nagy-Britanniában nyolcezer fontért (300 ezer forint) cserélt gazdát egy hasonló fegyver, így ő is szívesen eladná sajátját a múzeumnak. Az 1500-as évekbeli Franciaországból származó korai térképeken már szerepel Ausztrália északi részének egy darabja. Sokan ezt annak bizonyítékaként fogják fel, hogy a portugál felfedezők ebben az időszakban érkeztek meg a területre.

Peter Forrest helyi történész azonban szkeptikus ezen elmélettel szemben. Timor szigetét 1515-ben fedezték fel a portugálok és egészen 1975-ig jelen voltak a területen, de az már kétséges, hogy nagyjából 700 kilométerrel arrébb, az ausztrál szárazföldre is ők érkeztek meg elsőként.

Forrest szerint az elmélet alátámasztásához először be kellene bizonyítani, hogy a fegyver lelőhelye kapcsolódik valamilyen módon a portugálokhoz és a leletet nem csupán a tenger mosta partra, vagy kereskedők felejtették a területen az 1800-as években. A szakember szerint nincsenek független bizonyítékok arra, hogy Ausztrália ezen része bármiféle portugál vonatkozással bírt volna. Az Ausztráliát hivatalosan elsőként elérő európai hajó a holland Duyfken volt 1606-ban.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár