2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Táblagépen a viktoriánus kori London

2011. december 12. 09:27 MTI

A viktoriánus kori Londonba repít vissza egy új interaktív iPhone és iPad-alkalmazás: a fejlesztés révén a felhasználók megismerhetik a Charles Dickens műveiben megelevenedő brit főváros sötét oldalát, amelyet egy magyar származású grafikus illusztrációi keltenek életre.

A Museum of London megbízásából készített alkalmazás 1862-be repíti vissza a felhasználókat, akik a Google térkép alapján tájékozódva fedezhetik fel a csaknem 150 évvel ezelőtti London arcát. A Dickens írásain alapuló "időutazáshoz" egy magyar származású grafikusművész, David Foldvari (Földvári Dávid) készített illusztrációkat.

A Brothers and Sisters kreatív ügynökség által kifejlesztett alkalmazás olyan interaktív megoldásokat is tartalmaz, amelyek révén a felhasználók számára valóban életre kelhetnek a történetek. A művek többsége az író Boz álnéven jegyzett 1836-os Sketches by Boz című novelláskötetéből származik, de ráadásként szerepelnek az Örökösök és a Twist Olivér című híres regényeinek illusztrált részletei is.

Az alkalmazást a Museum of London Dickens-kiállításának pénteki megnyitójával párhuzamosan mutatták be. A 2012 júniusáig nyitva tartó tárlaton az angol íróhoz kapcsolódó tárgyakat, köztük a Szép remények című regény eredeti összefűzött kéziratát, és a londoni Viktoria and Albert Museumtól kapott festményeket nézhetik meg a látogatók.

"Dickens az első író, aki részletes képet festett a XIX. század modern városáról, és annak a társadalomra, illetve a hétköznapi emberekre gyakorolt hatásáról" - mondta Alex Wrener, az intézmény történelmi gyűjteményének vezetője. A kiállítás ideje alatt havonta fognak megjelenni az alkalmazás "új fejezetei" Dickens: Dark London címmel. Az alkalmazást péntektől lehet ingyenesen elérni, és minden újabb epizódot az AppStore-ból lehet majd letölteni 1,49 font (535 forint) ellenében.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár