2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Rehabilitálják a Dickenst kritizáló regényírót

2011. október 24. 15:01 BBC News

Több mint nyolcvan évvel a betiltása után újra megjelenhet az írófejedelem szülővárosának könyvtáraiban a Dickens örökségét megsértő irodalmár munkája.

1928-ban Carl Roberts novellaíró This Side Idolatry című regényében negatív színben tüntette fel Charles Dickenst, mire az angol író szülővárosa, Portsmouth betiltotta az alkotást könyvtáraiban. Dickens születésének 200. évfordulója alkalmából a várostanács azonban úgy határozott, hogy ismét a közgyűjtemények polcaira kerülhet a korábban nem kívánatos személlyé váló Roberts munkája.

„A könyvtár akkor jót cselekedett, amikor meg akarta őrizni Dickens örökségét, de most úgy gondoljuk, hogy fontos a szólásszabadság és a vita. Ezzel az író is egyetértene” – fogalmazott Dom Kippin, a városi tanács munkatársa. „Dickens irodalmi öröksége olyannyira megerősödött, hogy Roberts könyve alig adhat hozzá, vagy vehet el tőle bármit: mármint, hogy Dickens az angol irodalom egyik legnagyobb alakja” – tette hozzá.

A Sunday Times-ban megjelent ismertetés szerint Roberts úgy gondolta, hogy „Dickens hipokrita, szoknyapecér, önző, egoista, vulgáris, morózus, fukar, barátait pedig a hátuk mögött karikírozza”.

Charles Dickens (1812-1870) többek között a Twist Olivér és a Copperfield Dávid című művei tették világhírűvé. Az anglikán polgárcsaládból származó Dickens regényeiben mindenekelőtt a viktoriánus korszak szociális helyzetét állítja pellengérre. Szemléletes, egyszerű nyelvezete mély benyomást keltve ábrázolja az élet árnyoldalait. Különös szeretettel viseltetik az eredeti gondolkodású csodabogarak iránt, gyengéiket sok humorral mutatja be.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár