2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A Kreml kincsei a Hradzsinban

2011. december 8. 17:29 MTI

A moszkvai Kreml szigorúan őrzött és ritkán látott kincseiből nyílt páratlan kiállítás csütörtökön délután a prágai Hradzsinban.

A kiállítás Václav Klaus cseh államfő személyes kezdeményezésére jött létre, Dmitrij Medvegyev orosz államfő hatékony támogatásával. "Klaus két éve vetette fel nekem a kiállítás ötletét, mellé álltam, s most örömömre szolgál, hogy ezeket a műkincseket a cseh lakosság is megcsodálhatja" - mondta újságíróknak Medvegyev, amikor Klaus társaságában a prágai vár Császári Lovardájában ünnepélyesen megnyitotta a hatalmas érdeklődéssel várt kiállítást.

A cseh és az orosz szakértők a moszkvai Kreml legértékesebb műtárgyaiból választották ki azt a 163 darabot, amely most négy hónapon át Prágában lesz látható. Időben többnyire a 16. és a 17. századhoz kötődnek, a korabeli cári uralkodóház életét, illetve a mindennapi életet illusztrálják. Rendkívüliek az egyházi kegytárgyak is, bizonyítván az orosz pravoszláv egyház páratlan gazdagságát.

A cári udvar a Romanovok alatt címet viselő kiállításon a látogató megtekintheti az orosz cár és családtagjai számos értékes dolgát - személyes viseleti tárgyakat, ékszereket, fegyvereket, ikonokat, ruházatukat, evőeszközeiket, lakberendezési tárgyaikat. Mindegyik darab eredeti és egyedi, értékük felbecsülhetetlen. "Ennyi aranyat, ezüstöt, drágakövet egy helyen a Hradzsin még soha nem látott" - írta az egyik cseh újság.

Nem hivatalos értesülések szerint a kiállítás műtárgyait majdnem kétmilliárd koronára biztosították. Tematikailag a kiállítás, amely jól jelképezi az orosz uralkodóház, a Romanovok befolyását és gazdagságát, négy részre van osztva. Számos műtárgy most első ízben hagyta el a Kremlt, és került külföldre.

Cseh források szerint a kiállítás megszervezése nagyon bonyolult volt. Az orosz fél ragaszkodott ahhoz, hogy kormányszintű biztosítékokat kapjon Prágától arra nézve, hogy egyetlen műtárgy sem válik azon viták tárgyává, amelyeket ma Oroszország folytat az egyes műtárgyak tulajdonjogáért az eredeti tulajdonosokkal és örököseikkel. Miután a problémát Prága saját tapasztalataiból ismeri, a cseh kormány a kiállítás megnyitása előtt olyan értelemben módosította az örökségvédelemről szóló törvényt, hogy a Csehország területére kiállítás céljából külföldről kölcsönzött műtárgyakat semmilyen módon nem lehet elkobozni, és azokért az állam garanciát vállal.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár