2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Konferenciát tartanak az első szerb jogtudósról

2011. november 25. 17:31 MTI

Tököly Popovics Száva (1761-1842), a magyarországi szerbek legnagyobb mecénása, az első szerb jogtudós születésének 250. évfordulója alkalmából nemzetközi konferenciát tartanak pénteken a budapesti Tökölyánumban, szombaton Szentendrén lesznek rendezvények.

Tököly Popovics Száva Aradon született törökverő, nagybirtokos szerb famíliában, a szerbségben elsőként szerzett jogi doktorátust. A nemzetközi konferencián belgrádi, újvidéki, temesvári és magyar történészek, egyetemi oktatók előadásokon elemzik a nemességet kapott aradi szerb család történetét, Tököly Száva politikai tevékenységét Temesváron, a szerbek kongresszusán, elképzeléseit az államról és jótékonykodásairól - mondta Lásztity Péró, a budapesti Szerb Intézet igazgatója, a konferencia főszervezője csütörtökön.

Mint kifejtette, Tököly Popovics Száva tanulmányai befejeztével néhány évig Csanád vármegye segédjegyzője és a magyar udvari kancellária titkára volt. 1801-ben visszavonult az állami hivatalból, 1805-ben lefordította Watson Rómaiak Spanyolországban című művét, amelynek előszavában a szerb állam megújításának programját írta le. Követve a francia felvilágosodás eszméit aktívan részt vett a szerb nép szellemi felemelkedésének elősegítésében. Úgy vélte, hogy egy erős, művelt társadalmi elitet kell létrehozni, amely képes a szerb népet újból a modern európai fejlődésbe bekapcsolni. Ennek érdekében jövedelmének nagy részét szegény, de tehetséges diákok és egyetemisták iskoláztatására fordította.

1838-ban Pesten a Veres Pálné utcában létrehozta a Tökölyánumot, a budai és a pesti szerb diákok kollégiumát, amely a magyarországi szerb értelmiség bölcsője lett. Lásztity Péró arról is beszámolt, hogy szombaton délelőtt a Szent György Nagyvértanú szerb ortodox templomban emlékliturgiát tartanak Tököly Popovics Száva, a Tökölyánum elhunyt ösztöndíjasai és igazgatói emlékére.

Idén Szentendrén is folytatódik a Tököly évforduló rendezvénysorozata: a Magyarországi Szerb Színház művészei Milosevits Péter Csoda a Tökölyánumban című darabjából adnak elő részleteket. Szintén szombaton a Szerb Egyházi Múzeumban bemutatják Az év műtárgyát, és átadják az Ignyátovity Jakov-díjat. Vukovits Koszta művészettörténész, a múzeum igazgatója elmondta, hogy Az év műtárgya a 18. század második feléből, Budáról származó, a Szentháromságot ábrázoló ikon lesz, amelyet 2012 novemberéig láthat a közönség. Az ikont Szederkényi Nikolett festő-restaurátor újította meg a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával.

A 19. századi szentendrei születésű íróról, Ignyátovity Jakovról elnevezett díjat minden évben olyan személy kapja meg, aki sokat tett a szerbség kultúrájának megőrzéséért. Idén Vukovits Koszta múzeumigazgató veheti át az elismerést. A muzeológus, művészettörténész Belgrádban szerzett diplomát és kutatási területe a 18. századi egyházművészet. 1995-től dolgozik a szentendrei Szerb Egyházi Múzeumban.

Szentendrén minden évben megemlékeznek a szerbek 1690-es nagy bevándorlásáról (szerbül: Velika seoba Srba) is, ez szintén most szombaton lesz. 1690-ben a királyi kancellária felkérte a szerbeket, hogy harcoljanak a császári csapatokkal a Balkánon a török ellen, csatavesztés esetén a szerbek Magyarországra vándorolhattak. III. Arsenije Carnojevic pátriárka vezetésével mintegy 40 ezer szerb érkezett Magyarországra és elsősorban a Duna mentén telepedett le.

A programokat a budapesti és a szentendrei szerbek intézményei szervezték, az eseményt a Vajdasági Autonóm Tartomány kulturális kormányzata támogatta.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár