2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Elárverezik Honecker vadászházát

2011. november 20. 14:11 MTI

Elárverezik hétfőn Erich Honecker volt keletnémet vezető (1976-1989) egykori vadászházát, amelynek értékét 1,87 millió euróra (578 millió forint) taksálják.

A berlini fal leomlásáig a nagyközönség előtt elzárt, 14 hektáros területen álló szalmafedeles ház a Mecklenburgi-tavak környékén található, a Nossentiner Hütte-i erdőben, a fővárostól mintegy 160 kilométerre.

A keletnémet kommunista vezető itt fogadta a testvéri országokból érkezett kollégáit, például Nicolae Ceauscescu román és Leonyid Brezsnyev szovjet pártfőtitkárt. Honecker Mecklenburg tartomány egyik legszebb részét választotta ki mondta el Volker Wünsche, az egykori vadászlakot és vagy harminc üdülőt üzemeltető Van Der Valk holland szállodacsoport szóvivője.

A Honecker-lakosztály ma is eredeti formájában látható, megvan az úszómedence, a kis moziterem, a korabeli berendezés; a rezidencia gyakorlatilag nem változott 1989 óta mondta el a szóvivő. A szállodavállalat, amelynek rövidesen lejár az ingatlanra vonatkozó koncessziója, meg szeretné venni a házat, és továbbra is a jelenlegi szellemben vonzaná ide a családokat. A szóvivő szerint "még mindig érezhető itt az NDK levegője, mint húsz éve", "Honecker szelleme pedig mindenütt jelen van a helyet övező legendáknak köszönhetően".

A nyugalom biztosított: az NDK elkerülőúton építette meg az autópályát, hogy az államfő pihenésének zavartalanságát biztosítsa. Az eredeti szerény külső teljesen átalakult a titkosszolgálat, a Stasi főnökének, Erich Milkének a kívánságára, aki 70. születésnapjára nagy vadászlakot, szaunát és tóra néző teraszt kívánt ajándékozni Honeckernek.

Nossentiner polgármestere, Birgit Kurth szerint jó dolog, hogy egy szállodalánc tulajdonába kerülhet a vadászlak. Semmi kifogása nincs a hely és Honecker emlékének idegenforgalmi hasznosítása ellen.

Erich Honecker a keletnémet államtanács elnöke volt 1976 és 1989 között, nem egészen egy hónappal a fal november 9-i leomlása előtt kényszerült lemondásra. Chilében halt meg 1994-ben, 81 éves korában.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár