2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A délvidéki megtorlásokról emlékeztek meg Topolyán

2011. november 15. 16:01 MTI

Megsértették, megbántották a vajdasági magyarságot, azok akik lefasisztáztak bennünket, miközben "européernek" szeretnének tűnni - jelentette ki Egeresi Sándor, a vajdasági képviselőház elnöke azon a megemlékezésen, amelyet Topolyán, a Nyugati úti temetőben tartottak az 1944-es magyar ellenes megtorlás áldozatai előtt tisztelegve.

Egeresi hangsúlyozta, hogy folyamatban van az új szerbiai rehabilitálási törvény kidolgozása, amely reményei szerint felül fogja írni azt a törvényt - a szerbiai vagyon visszaszármaztatási és kárpótlási törvényt -, amellyel megbántották a vajdasági magyarságot. Egeresi szerint a rehabilitálási törvény elutasítja a kollektív bűnösség elvét.

A topolyai temetőben, az ártatlanul kivégzett emberek emlékművénél a hétfői megemlékezésen megjelenteket elsőként Szakmány Major Edit, a Vajdasági Magyar Szövetség topolyai szervezetének elnöke köszöntötte, majd Nagy Tibor történelemtanár idézte fel a tragikus eseményeket melynek során - nem végleges adatok szerint - kivégeztek 83 topolyai magyar embert - olvasható az újvidéki Magyar Szó helyszíni beszámolójában.

Csonka Áron, a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közösségének (VMDK) elnöke kifejtette: szükség van a bocsánatkérésre, szükség van az áldozatok rehabilitálására. Kovács László, a Vajdasági Magyar Demokrata Párt (VMDP) topolyai és kishegyesi szervezetének elnöke pedig így fogalmazott: elengedhetetlen, hogy a szerb államvezetés változtasson a témához való hozzáállásán.

Az áldozatokért elmondott imádság és az emlékmű megkoszorúzása után az egybegyűltek átvonultak a topolyai parkban lévő teniszpályákhoz, ahol a tömegsír helyszínén helyezték el a kegyelet virágait.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár