2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Ezernégyszáz éves keresztény emléket találtak Izraelben

2011. november 2. 09:19 MTI

Kicsiny, választékosan megmunkált dobozkát, egy 1400 éves keresztény emléket találtak egy jeruzsálemi ásatáson – közölték izraeli régészek a hét végén.

Az ökör-, ló- vagy tevecsontból faragott, a fedelén kereszttel díszített dobozka 2 x 1,5 centiméteres, feltehetőleg egy keresztény hívő viselhette az időszámítás szerinti VI. század vége táján – mondta Jana Csehanovec, az Izraeli Régészeti Hivatal munkatársa, az ásatás egyik vezetője.

A fedél eltávolítása után ma is látható két képmás maradványa a festett, aranyozott lapocskákon. Az alakok – egy férfi és egy nő – feltehetően keresztény szentek, talán Jézus és Szűz Mária.

A dobozt egy ásatáson találták a jeruzsálemi óváros falain kívül, egy bizánci korból származó főútvonal maradványai között. Két évvel ezelőtt fedezték fel, restaurátorok dolgoztak rajta és egy múlt heti régészeti konferencián mutatták be.

A dobozka jelentős lelet, mivel az első régészeti bizonyíték arra, hogy a bizánci korban az ikonokat nem csak a templomi szertartásokon alkalmazták.

Hasonló dobozokat találtak három évtizede Jordániában, de eddig ez az egyetlen jó állapotban megmaradt ilyen emlék – mondta Csehanovec. Hasonló ikonokat ma is viselnek egyes keresztény hívők, főként a keleti ortodox egyházakban.

A relikviát a Dávid Városa nevű régészeti lelőhelyen találták; az ásatás helyszínét arról a bibliai királyról nevezték el, aki a feltételezések szerint innét uralkodott a zsidó királyságban.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár