2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Régészet testközelből: Julius Caesar Budapesten

2011. október 25. 16:30

A Vam Design Centerbe ellátogatók Julius Caesar római hadvezér-politikus erődjében, az ókori Bibraxban érezhetik magukat, ahol igazi leletek hozzák közel az ásatás élményét.

Az unalmas üvegtárolós megoldásoktól elszakadva egy történelmi bizonyítékokkal alátámasztott, de még nem teljesen feltárt galliai erődön keresztül ismerhetjük meg Julius Caesar (i.e. 100-44) életének legfontosabb mozzanatait. A kiállításon az általánosságokból kiindulva haladunk a részletek felé. Minden látogató kap egy ásatási naplót, aminek a segítségével egy kicsit maga is részese lehet a Bibraxban, mai nevén Bibracte-ben zajló régészeti munkának (http://www.bibracte.fr/en/).

A kiállítás szervezői nagy hangsúlyt fektettek a fényekre, illetve ennek hiányára és a zenei aláfestésre a még nagyobb hatás elérése céljából. „A tárlat arra vállalkozik, hogy bölcsőtől a koporsóig végigkísérje ennek a mitikus férfinak a sorsát” – mondta el a kiállítás kurátora, Ferencsák Dávid. Bár Caesar áll a középpontban, számos ismert történelmi figurával találkozhatnak a látogatók: Caesar szeretője, Kleopátra, az életére törő Brutus, a szónok Ciceró és Vercingetorix, a gall hadvezér is előbukkan az „ásatás” során.

A Caesar-kiállításon egy római kori katonai létesítmény régészeti feltárását tekinthetik meg az érdeklődők és válhatnak annak részesévé. Kutatóárkok, mérőszalagok, mérőeszközök, ásók, lapátok, leletek, kerámiatöredékek, csontvázak jelenítik meg egy valódi ásatás élményét.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár