2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

67 év után ismét találkozott a D-Day két veteránja

2011. október 25. 13:49

Csak a véletlennek köszönhető, hogy 67 évvel a normandiai partraszállás után ismét találkozott az a két amerikai veterán, akik egyszer már végleg lemondtak arról, hogy viszontlátják egymást.

A két jóbarát, Bill Betts és Clifford Baker Gold Beach-nél, a normandiai partraszállás során kijelölt öt helyszín (Gold, Sword, Juno, Omaha és Utah) egyikén érkeztek Normandiába 1944. június 6-án. Betts és Baker az elsők között ért partot, de Betts hamarosan lövést kapott; ekkor látták egymást utoljára, Betts arra bíztatta társát, hogy hagyja őt ott és folytassa a menetelést.

Betts tíz órán át mozdulatlanul feküdt, mire egy amerikai repülőgép kórházba szállította. Miután felépült, a férfi csatlakozott ezredéhez, de társával már nem találkozott. Látva a D-Day-ben résztvevő katonák magas halálozási mutatóját, Baker nem is reménykedett abban, hogy valaha viszontlátja barátját.

Mikor Betts idén nyáron felkereste az arromanchesi D-Day-múzeumot, aláírta a veteránok számára kiállított emlékkönyvet, ahol nagy meglepetésére észrevette, hogy aláírása fölött rég nem látott barátjának kézjegye szerepel. A 88 éves férfinek elmondták, hogy Baker húsz perccel előtte járt az épületben; ekkor a polgármester – miután kiderült, hogy a Bettsnél tíz évvel idősebb férfi autóbusszal hagyta el a múzeumot – leállította a buszokat, amelyek egyikén Baker is ült, a két barát pedig újra üdvözölhette egymást.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár