2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Normandiai partraszállás Kecskeméten

2011. szeptember 18. 14:26

Robert Capa magyar származású fotóriporter normandiai partraszálláskor és az azt követő időszakban készített fotóiból nyílt kiállítás Kecskeméten, a Magyar Fotográfiai Múzeumban.

Eddig csak Capa "best of" fotóit láthattuk, de ezekből a képekből azt is megtudhatjuk, hogy mit tudott, amikor egy rövid időintervallumban, különleges viszonyok között kellett dolgoznia - mondta el Baki Péter, a Magyar Fotográfiai Múzeum igazgatója. Az igazgató kiemelte: a képek eddig Magyarországon nem voltak láthatóak, mert egy amerikai alapítvány révén, közvetítő segítségével most kerültek a fotográfiai múzeum tulajdonába.

Capa fotográfiái közül néhány azon a júniusi hatodikai hajnalon készült, amikor a szövetséges erők 1944-ben megindították a partraszállást a normandiai Omaha Beachen. Capa, az ismert haditudósító a partraszálló erők parancsnoki karával együtt érkezett Normandia partjaihoz, s az első hullámmal együtt ért szárazföldet a D-nap hajnalán. A kiállításon látható fotósorozat a partraszállást követő napokat mutatja be Robert Capa objektívjén keresztül. A képek 1944. június 5. és augusztus 9. között készültek és 1984-ben nagyították ki őket az ABC Press felkérésére. A kiállítás november 20-ig tekinthető meg Kecskeméten.

Az 1913 októberében Budapesten Friedmann Endreként született művész a fotótörténet legjelentősebb haditudósítója volt, háborúellenes felfogást tükröző harctéri felvételeivel vált ismertté. Ezek közül a legismertebb a spanyol polgárháborúban készült A milicista halála című képe, amellyel világhírnevet szerzett. Tudósított a japán-kínai háborúról, a II. világháborúról, majd az indokínai harcokról. Az általa alapított Magnum fotóügynökség égisze alatt a polgári életről is számos képsorozata jelent meg. Indokínában érte a halál 1954 májusában, amikor aknára lépett.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár