2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Az alapító atyák oldhatják meg az euróövezet gondjait

2011. október 14. 08:39

A közgazdasági Nobel-díj idei két nyertese, a New York Egyetemen oktató Thomas Sargent és princetoni kollégája, Christopher Sims is úgy látja, hogy az Egyesült Államok megalapítása során született válaszok oldhatják meg Európa gazdasági problémáit.

„Nincsenek új ügyek gazdasági értelemben Európa és az euró tekintetében…ami más, az a politika természete” – nyilatkozta Sargent a Princetonon tartott sajtóeseményen. „Az 1780-as években az Egyesült Államok rosszul szervezett ország volt” – tette hozzá a közgazdász, utalva arra, hogy Amerika tizenhárom szuverén kormányból állt, melyek külön-külön emelhették az adókat és nyomtathattak pénzt.

A nemzetnek gyakorlatilag nem volt központja, se központi bankja, az adózási rendszer pedig nem tudott egy kézben összpontosulni. Sims szerint az euróválság megjósolható volt, ő például előre látta a folyamatot. „Néhány évvel ezelőtt írtam egy dolgozatot, amelyben az európai monetáris unió kétes fiskális alapjaira hívtam fel a figyelmet. Az euro megszületésekor létezett központi bank, de nem volt egységes fiskális hatóság, amely kérdéseket fogalmazott volna meg a fiskális és monetáris koordinációval kapcsolatban” – így Sims.

Sargent szerint az Egyesült Államok példája iránymutató lehet az euróövezeti tagállamok számára: 1787-ben a tizenhárom állam az adósságaikat a szövetségi kormány alá rendezte, s egyúttal hozzájárult, hogy a központi kormány vesse ki és szedje be az adókat.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár