2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Romantikus séta a századok között Balatonfüreden

2011. szeptember 25. 15:47 MTI

Romantikus reformkor - séta a századok között elnevezéssel hatodik alkalommal rendeztek Balatonfüreden kulturális és hagyományőrző programokat; a szombati ünnepélyes megnyitón Schmittné Makray Katalin, a köztársasági elnök felesége köszöntötte a reformkori ruhákban felvonuló füredieket.

A tóparti Kisfaludy Színpadnál több százan voltak kíváncsiak a 19. században viselt színpompás magyar ruhákban felvonulókra és a kulturális programokra. Itt van közöttünk Jókai Mór, a nagy mesélő, az egykori füredi patrióta, és vele van a reformkor sok nagyszerű magyarja is, mert megidézzük őket - mondta Schmittné Makray Katalin. Szerinte számunkra azért "vonzó és izgalmas" a reformkor, mert ebben a korban ébredt öntudatára a nemzet, támogatta az értékeit és újakat hozott létre.

"Divattá vált magyarul beszélni, magyar ruhában járni, magyar zenét hallgatni és magyar táncot táncolni" - fogalmazott a köztársasági elnök felesége, rámutatva, hogy ekkor pezsdült fel az irodalmi és kulturális élet is.

Emlékeztetett arra, hogy Balatonfüred különösen sokat köszönhet a reformkornak, érthető tehát, ha őrzik és ápolják a városban a reformkori hagyományokat. A mai fürediek nemcsak emlékeznek, hanem tettekben is követik a reformkori elődöket; szembetűnően fejlődött, megszépült a város az elmúlt években - jelentette ki az ünnepség szónoka, megjegyezve: talán a mai lokálpatriótákat is példaként emlegetik majd a kései utódok.

Rádóczy Andrea, a rendezvényt szervező Balatonfüredi Turisztikai Egyesület elnöke hangsúlyozta: olyan tradíció ez, amelyet mi, fürediek keltünk életre közösen évről évre, de "küldetése" a programsorozatnak az is, hogy felhívja a bel- és külföldi vendégek figyelmét arra; megéri szeptember végén is ellátogatni Balatonfüredre. Úgy fogalmazott, hogy Füreden ilyenkor "időutazásra hívják a vendégeket".

Közösséget teremtő és megtartó rendezvény a reformkorra való emlékezés, a 19. századbeli Balatonfüred megidézése - mondta köszöntőjében Bóka István, a város polgármestere, országgyűlési képviselő. Rámutatott, hogy történelmünk egyik legsikeresebb időszakát idézzük meg, s a reformkor nemcsak az ország, de Balatonfüred életében is kiemelkedő időszak volt.

Szavai szerint "akik számítottak akkoriban Magyarországon, azok mind megfordultak Balatonfüreden". Szerinte a gyökerekre és ezekre a személyiségekre kell visszatekintenünk, erőt merítenünk. Ugyanakkor a polgármester utalt arra is, hogy nem lehet csak a múltba merengni, hanem "valami csodás dolgot kell teremteni" a jelent és a jövőt illetően. Szerinte a romantikus reformkori rendezvénysorozat is ilyen, amely nagyon sok embert vonz Füredre, a város kiemelkedő turisztikai rendezvénye az utószezonban. A polgármester különösen azt hangsúlyozta, hogy "tisztán civil" rendezvényről van szó, és fő szervezői valamennyien hölgyek.

Bethlen István, a Magyar Páneurópai Unió elnöke beszédében arra utalt, hogy "óriási eredménye" van a hat évvel ezelőtt indított civil kezdeményezésnek, s a füredi hölgyek "méltó utódaivá váltak a reformkor nagyasszonyainak". Hangsúlyozta azt is, hogy amíg az országban a széthúzás volt a jellemző, Balatonfüreden igazi összefogást tudtak teremteni, és ez példaértékű.

Szombaton különböző kulturális programokat tekinthettek meg az érdeklődők a Kisfaludy Színpadon, a közeli Vaszary-villában és más helyszíneken. Vasárnap ugyancsak gazdag kulturális programok lesznek a városban.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár