2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A New York-i ikertornyokra emlékeznek Pápán

2011. szeptember 13. 14:11 MTI

A terroristák által 2001. szeptember 11-én lerombolt New York-i World Trade Centerre (WTC) emlékező kiállítás nyílt hétfőn este Pápán; a helyőrségi művelődési otthonban található gazdag emlékanyag Buzás Gyulának, a Magyar Éremgyűjtők Egyesülete pápai titkárának a gyűjteménye.

Figyelemre méltó, hogy ezt a rendkívül gazdag gyűjteményt képes volt egy ember összehozni - mondta Daniel P. Clark alezredes, az amerikai légierő Pápán állomásozó HAW Nehéz Légiszállító Zászlóalj amerikai parancsnoka a tárlat megnyitóján. Emlékeztetett arra, hogy nemrég járt New York Manhattan kerületében, és látta az ikertornyok helyén magasodó már 86 emeletes Szabadság Tornyot.

A terroristák ugyan kitörölhetetlen nyomot hagytak a városképen, de nem győzték le az ott élő emberek szellemét; a mai napig összegyűlnek ott, és történeteket mesélnek a terrortámadáskor tanúsított hősiességről - hangsúlyozta az alezredes. Szavai szerint a Szabadság Torony az amerikaiaknak "sokkal több egy ingatlanberuházási projektnél". Mint mondta: rehabilitációja mindazoknak, akiknek a terroristák ártottak, és egyfajta gyógyír a nemzeten esett sebekre.

A gyógyulási folyamat része az új növekedése, amelyet ez a torony jelképez, ugyanakkor tisztelgés is az ikertornyok emléke előtt - mondta az amerikai légierő tisztje. A kiállításon a World Trade Centert ábrázoló képeslapok, puzzle-játékok, könyvek, plakátok, telefon- és parkolókártyák, érmek láthatóak. Számos újság és cikk szól a tragédiáról, de láthatók ajándék- és emléktárgyak is, amelyek annak idején az ikertornyok emlékére készültek.

Buzás Gyula gyűjtő elmondta, hogy nyolc éven át nem hagyta nyugodni a New York-i tragédia, két évvel ezelőtt pedig belevágott az ikertornyokkal kapcsolatos emlékanyag gyűjtésébe. Elsősorban az internetes aukciós oldalakon "vadászott" a WTC-vel kapcsolatos emléktárgyakra - tette hozzá. Az éremgyűjtők pápai titkára emlékeztetett arra is, hogy azon a tragikus napon a Rádió Jam pápai stúdiójában éppen adásban volt, mert 10 évvel ezelőtt ott dolgozott szerkesztő-riporterként.

A kiállítás szeptember 30-ig látható a pápai helyőrségi művelődési otthonban.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár