2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Az amerikai katonák maradványainak felkutatásáról tárgyal Észak-Korea

2011. augusztus 22. 10:42 MTI

Észak-Korea elfogadta azt az amerikai javaslatot, hogy tárgyaljanak a koreai háborúban és azután északon eltemetett amerikai katonák földi maradványainak felkutatásáról - idézte a phenjani külügyminisztérium szóvivőjét a KCNA hírügynökség.

A szóvivő szerint Észak-Korea humanitárius okokból tesz eleget az amerikai kérésnek, s "jelenleg folyik a KNDK és az Egyesült Államok hadserege közötti tárgyalások előkészítése".

A washingtoni védelmi minisztérium szerint 8031 amerikai katona tűnt el az 1950-1953-as koreai háborúban. Közös amerikai-észak-koreai kutatócsoportok 33 küldetést hajtottak végre 1996 és 2005 között, ezek során 229 katona maradványait találták meg. Közülük mintegy nyolcvanat azonosítottak és visszajuttattak családjuknak, hogy otthon temethessék el őket.

Ez az együttműködés azonban hirtelen megszakadt 2005-ben, mert Washington félteni kezdte kutatócsapatait, amikor a kétoldalú kapcsolatok megromlottak az észak-koreai atomprogram miatt. Pedig a közös kutatómunka dollármilliókat hozott segélyben Phenjannak - állítják a Koreai-félszigettel foglalkozó szakértők.

A múlt csütörtökön Washington bejelentette, hogy 900 ezer dollár értékű anyagi segélyt nyújt az észak-koreai áradások áldozatainak, hangsúlyozva ugyanakkor, hogy e lépésnek semmi köze a politikai és biztonsági ügyekhez. Az észak-koreai bejelentés akkor hangzott el, amikor Dél-Korea és az Egyesült Államok éves közös hadgyakorlatait tartja, ismét kiváltva Phenjan haragját. A két Korea viszonya ugyanakkor némileg javult július óta, amikor az indonéziai Bali szigetén - három év óta először - találkozott Észak és Dél külügyminisztere.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár