2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Megtalálták a spanyol Armada egyik elveszett hajóját

2011. augusztus 10. 10:09

Rátaláltak II. Fülöp balsorsú Armadájának egyik hajójára Írország partjainál. Az archeológusok gazdag kincsleletben reménykednek.

Egy a spanyol Armadához tartozó hajó roncsait találhatták meg Írország északi partjainál. Egyelőre régészek kutatják a vitorlás maradványait, amelyek Rutland kikötőjének területén, Burtonporttól nem messze helyezkednek el. Az eddigi merülések eredményei megerősítették, hogy 16. századi a roncs, ezért azt feltételezik, hogy az az 1588-ban II. Fülöp spanyol király (1556-1598) által kiküldött Armadához tartozhatott.

Jimmy Deenihan örökségügyi miniszter 50 ezer eurót különített el a kutatásra. A miniszter szerint a lelet fontos felfedezés nemcsak Írország, hanem a nemzetközi régészeti, történelmi és tengerparti közösségek számára is.

A kor legerősebb tengeri haderejének számító spanyol Armada több mint 24 hajóját vesztette el a sziklás ír partok mentén. A flotta legnagyobb vitorlásán, az Anthrim partjainál elsüllyedt Gironán közel tízezer darabot tartalmazó kincsleletet találtak. A búvárok által partra hozott leletek között arany- és ezüstérmék, gyűrűk, medálok, nemesfémláncok, ezüstkanalak és villák, valamint rubin és gyöngyberakásos ékszerek vannak. Az archeológusok ezen kívül a hajó ágyúit, ágyúgolyókat, valamint a vitorlás horgonyát is kiemelték.

Deenihan tájékoztatása szerint a projektben a RV Keary kutatóhajó is részt vesz, amely geofizikai vizsgálatokat is végez a roncs környékén.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár