2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Nem gyilkoltak sebesült ausztrálokat a németek

2011. augusztus 2. 10:01

Túlzás az az ausztrál vélekedés, amely szerint a német katonák túlkapásokat követtek el Fromelles-nél az ausztrál katonák kárára, és néhány sebesültet le is lőttek - véli Tom Weber, az Aberdeeni Egyetem történésze, aki Hitler első világháborús tevékenységét vizsgáló könyvéhez folytatott kutatásai során szembesült az adatokkal.

1916. július 19. és 20. között Fromelles-nél 5533 ausztrál és 1500 angol katona esett el, míg a csatában német részről Hitler bajor egysége is részt vett. Weber kutatásai során ausztrál és német forrásokat is vizsgált, és kiderítette: a vérengzés története csupán ausztrál forrásokon nyugszik, ugyanis a szigetország bakái beszámolójukban jelezték, hogy német katonák sebesült ausztrálokat lőttek le.

A történész most a csatában résztvevő egyik német osztag, a List-ezred első zászlóaljának feljegyzései között olyan iratokra bukkant, amelyek gyökeresen más helyzetet mutatnak; az egyik jelentés szerint az ausztrálok megadást tettettek, hogy magukhoz csalják a németeket, majd miután a bajor bakák közel értek, orvul megtámadták őket. Weber egy másik incidensről is beszámolt: két német katona egy sebesült ausztrált vitt az ausztrál árkokhoz, tisztelegtek a sérült ellenfélnek, majd elindultak saját állásaik felé, viszont más ausztrálok – akik elfelejthették, hogy mi történt – lelőtték a visszafelé tartó két bajor katonát.

A német dokumentumok szerint a bajorok – különösen Hitler egysége – olyan gyorsan akartak segíteni az ellenség sérültjein, hogy a vezetőknek parancsot kellett adni arra, hogy először saját sebesültjeiket lássák el. A parancsnok arra is emlékeztette katonáit, hogy nem a német katonáknak, hanem a foglyul ejtetteknek kell hátraszállítania az angol és ausztrál sebesülteket.

"Azt is tudjuk, hogy kevesebb mint két héttel a csata után 20-30 ausztrál katona, akik a List-ezreddel szemben voltak, kimászott az árkaiból és barátkozni próbált" – jegyezte meg Weber.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár