2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kőbe vésték az ókori fogathajtóversenyt

2011. augusztus 1. 14:21 MTI

Ókori fogathajtóversenyt ábrázoló kétezer éves domborművet tártak fel török régészek, akik az égei-tengeri Mugla tartományban végeznek ásatásokat.

A Pamukkalei Egyetem archeológusai az ókori Sztratonikeia városát tárják fel. Sztrabón (i.e. 64 - i.sz. 23) ókori görög geográfus szerint a települést I. Antiochosz Szóter szeleukida király (i.e.281-261) alapította, más források szerint fia, II. Antiochos Theosz (i.e. 261-246) volt a városalapító. Sztratonikeia városáról említést tesz idősebb Plinius (i.sz. 23-79) ókori római író és polihisztor is, aki Anatólia szabad városai között nevezte meg.

"A reliefnek köszönhetően megismerhetjük, hogy hogyan néztek ki kétkerekű versenyszekerek és milyenek voltak az ókori lószerszámok" - hangsúlyozta Bilal Sögüt régészprofesszor. Ismertetése szerint az ásatások során már több olyan relief is előkerült, amely a fogathajtóversenyeket ábrázolja, legutóbb két éve tártak fel hasonlót. "Fogathajtóversenyeket rendeztek gyászszertartások alkalmából, a sportesemények fontos szerepet játszottak az ókorban" - magyarázta a tudós.

A mostani ásatási szezonban újabb gladiátorok neveit megismerték az előkerülő feliratos köveknek köszönhetően. "Sztratonikeiában rendszeresen rendeztek gladiátorviadalokat. A gladiátorok itt éltek, s itt lettek eltemetve, sírköveik közül több is szerepel a Muglai Múzeum állandó kiállításán" - jegyezte meg a régész. Bilal Sögüt hozzátette, hogy reményeik szerint előbb vagy utóbb, de megtalálják a gladiátorviadaloknak otthont adó arénát is.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár