2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Bemutatják a római gladiátorok csontvázait Yorkban

2011. augusztus 1. 11:54 MTI, BBC News

Ókori római gladiátoroknak tulajdonított csontvázakat és a mellettük talált egyéb leleteket mutatnak be szombattól az észak-angliai York városában.

Az 1800 éves emberi maradványokat az elmúlt egy évtized során tárták fel a városban. A különleges csontok egy üresen álló üzletben lesznek kiállítva a nyár végéig. A régészek szerint a leletek arról árulkodnak, hogy a világon eddig egyedülálló, jó állapotban fennmaradt római gladiátortemetőt sikerült feltárni.

Kurt Hunter-Mann a yorki régészeti hatóság illetékese szerint a városban talált 80 csontváz közül hatot mutatnak be a kiállításon. "Az emberek betekinthetnek az ásatások háttérmunkálataiba és maguk is láthatják, hogy azok miket árulnak el a mai York területén élt rómaiak életről és halálról" - mondta a szakember.

Hatalmas népszerűsége ellenére a "gladiátor elmélet" még mindig nem áll biztos alapokon. "Továbbra is messze vagyunk attól, hogy biztosra mondhassuk a dolgot. Az elmélet mellett érvelők szerint ezek az emberek azért voltak biztosan gladiátorok, mert a sírhelyekben döntően felnőtt férfiak maradványai voltak, ami kétségtelenül szokatlan jelenség".

A legmeggyőzőbb érv az egyik csontvázon talált hatalmas húsevő - oroszlán, tigris, vagy medve által - által hagyott harapásnyom, amely valóban rendkívül "egyedinek" számít. A csontvázak maguk arról árulkodnak, hogy gazdáik sok és fájdalmas sérülést szenvedtek el az életük során. A szakemberek által vizsgált elméletek közé tartozik még, hogy a terület speciális katonák temetkezési-, vagy korabeli kivégzőhely volt.

"Őszintén remélem, hogy gladiátorok voltak, mert ez egy fantasztikus történet, amely további kérdéseket vet fel, például, hogy hol van az aréna, ahol ezek az emberek egykor harcoltak" - mondta Sarah Maltby, a yorki régészeti hatóság által szervezett kiállítások igazgatója.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár