2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Megelevenedik Párizsban az ópiumbarlangok világa

2011. július 13. 14:04

Szeptemberben nyílik a párizsi Le Louvre des Antiquaires új kiállítása, amely a 19. századi kínai ópiumbarlangok rejtélyes világába vezeti majd be az érdeklődőket.

A szeptember elsejétől november 27-ig megtekinthető tárlat az ópium előállítása, előkészítése, tárolására és fogyasztására használt gazdagon díszített eszközöket mutatja be. A kiállításon többek közt zománccal borított vagy teknőspáncéllal, illetve ezüsttel díszített pipák és egyéb fényűző felszerelések idézik a kínai ópiumbarlangok egy évszázada letűnt világát.

Mákot már a hetedik század óta termeltek és fogyasztottak Kínában, azonban a veszélyes növényt eredetileg az ételek ízesítésére és orvosi okokból kifolyólag használták. A 17. századtól viszont az ópium szívása is elterjedt, ugyanis a Ming-dinasztia utolsó császára 1637-ben betiltotta a dohányfogyasztást, így az eredetileg az elit köréből kiinduló káros szokás is népszerűvé vált, és 1830-tól ópiumbarlangok lepték el Kínát. A drog elterjedése katasztrofális hatásokkal járt, ezért 1906-tól Kína hatóságai betiltották az ópiumot is, rövid idő alatt felszámolva a törvényesen működő helyeket.

Ekkorra azonban már az európai utazók is "hazavitték" a kínai szokást, Franciaországban és Európában rövid idő alatt elterjedt az ópium, amelyet a képzelet és inspiráció létrájaként alkalmaztak a kor művészei. A kábítószer fogyasztása szinte belépővé vált a magasabb művészeti körökbe. Thomas de Quincey 1821-ben írta meg beszédes címmel ellátott művét, az Egy angol ópiumevő vallomásait. Számos művész, például Mallarmé, Baudelaire, Verlaine, Gautier nyúlt alkalmanként vagy rendszeresen az ópiumhoz.

Az általában fekvő testhelyzetben történő kábítószer fogyasztásnak saját rituáléja és kellékei voltak. Minden felszerelés egy kicsiny, négylábú bútoron, az úgynevezett Kang-asztalon volt elhelyezve. Az előkészítés során speciális eszközöket - mint például a lámpa, tű, kanócvágó, edény az ópiummal kevert alkoholnak - alkalmaztak, valamint a fogyasztásra pipa, tál és tányér volt előkészítve.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár