2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Viták kereszttüzében Hitler ukrajnai bunkere

2011. július 4. 15:01

Heves vitákat eredményezett Hitler vinnyicai bunkerének múzeummá történő átalakítása Ukrajnában, ugyanis a hely sokak szerint ezáltal a neonácik találkozóhelyévé válhatna.

A helyi hatóságok zöld utat adtak egy tervnek, amely turisztikai látványossággá alakítaná Hitler bunkerének felszíni részét. A kiállítás eredetileg májusban nyílt volna meg, ám a döntés hatalmas felháborodást szült, ezért Viktor Juscsenkó ukrán elnök vinnyicai látogatása során javasolta a kérdés népszavazás útján történő rendezését.

A kommunista és szocialista politikai vezetők viszont teljes mellszélességgel ellenzik a tervet, mert szerintük a múzeum egyenértékű lenne a náci propaganda dicsőítésével. Lidia Zakusilova, a helyi kommunista pártszervezet vezetője kifogásolja, hogy a kiállításon a német egyenruhák felpróbálását, és a náci jelképekkel való fotózkodást is lehetővé tennék a látogatók számára. Katyerina Visocka, a helyi múzeum munkatársa azonban visszautasítja a "náci múzeum" vádját. Tájékoztatása szerint pont a rendszer áldozatainak emlékére akarnak emlékhelyet építeni, maga a múzeum egy tömegsírt vesz majd körül, mert a bunker építésében több mint tízezer hadifogoly és civil vett részt, akiket a munkálatok befejezésével párhuzamosan meggyilkoltak, valamint ide is temettek el.

Több helyi lakos pragmatikusabb okokból ellenzi az emlékhely építését: a jövőbeni múzeum területén marhákat szoktak legeltetni.

A náci vezér egykori bunkere 8 kilométerre Vinnyicától helyezkedik el. Az objektum eredeti rendeltetése szerint a Keleti Front főhadiszállása volt, építését 1941-ben kezdték, és 1942 áprilisára készült el. Szerkezetét tekintve Hitler kelet-poroszországi főhadiszállása, a Farkasodú kicsinyített mása volt, generátorral, uszodával, víztározóval és repülőtérrel felszerelve. A földalatti részen senki sem járt, mióta a visszavonuló német egységek 1944 márciusában felrobbantották a főhadiszállás bejáratait.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár