2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Múzeumba került az elátkozott kincs

2011. június 24. 11:01 MTI

"Elátkozott" műgyűjteményt adtak át a kis északi népek képviselői a Jamal-Nyenyec Autonóm területen, Tazovszkij városban lévő helytörténeti múzeumnak.

A múzeum igazgatója, Roman Berladin az Interfax hírügynökségnek elmondta: a 9-12. századból származó bronzöntvényekből és aranyozott ezüst ékszerekből álló kollekció darabjait a korabeli tatár állam fővárosa, a Volga menti Bolgár mesterei készítették. A darabokat rejtekhelyen őrizte egy család, amely a tundrából beköltözött az egyik településre.

Amikor a tulajdonosok a költözés miatt felnyitották a kincs rejtekhelyét, a rokonok egymás után haltak meg, ezért a család úgy döntött, megszabadul az "elátkozott" kincsektől, és ideiglenes tárolásra átadja a helytörténeti múzeumnak. Az igazgató elmondta: a legenda szerint a kincseket egy folyóból halászták ki, de a valóságban alighanem nyenyec temetkezési helyekről ásták ki. A tárgyak most előkelő helyet foglalnak el a múzeum kiállításán, s az intézmény igyekszik pénzt szerezni megvásárlásukra.

A tatárok a 9. században vándoroltak a Volga vidékére a Kaszpi-tengertől. Bolgároknak nevezték magukat, mint azok a rokonaik, akik a 7. században vándoroltak a Balkán térségébe, ahol a helyi szlávok leigázása után létrehozták a mai Bulgária elődjét. A 13. században a mongolok meghódították a Volga menti tatár államot, amelynek lakosai nagyrészt kereskedelemből éltek, s egyebek mellett híresek voltak ezüst- és aranyművességükről. A későbbiekben tatárok Szibériában is éltek.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár