2022. nyár: Mesebeli menyegzők
ITT támogathatsz bennünket

Megtalálták az első, állatot ábrázoló észak-amerikai rajzot

2011. június 24. 11:23

A Smithsonian Institution és a Floridai Egyetem kutatói egy 13 ezer éves csontdarabon azonosították a kontinens első, egy ormányost ábrázoló rajzát.

A csonttöredék egy amatőr régész jóvoltából a floridai Vero Beachnél került elő – számoltak be a felfedezésről a kutatók a Journal of Archaeological Science című folyóirat hasábjain. A „csontvadász” James Kennedy éppen a csontot tisztította, amikor meglátta, hogy azon egy állat metszete díszeleg. Miután rádöbbent, milyen értékes tárgyat tart kezében, azonnal értesítette a Smithsoniant és a Floridai Egyetemet.

„Fantasztikus felfedezés” – jelentette ki Dennis Stanford, a Smithsonian Természettörténeti Nemzeti Múzeum antropológusa, egyben a cikk társszerzője. „Több száz ormányos-ábrázolást ismerünk barlangrajzokról, vagy csontokba metszve Európából, de Amerikából egyet sem – egészen eddig” – tette hozzá.

A csontba vájt rajz körülbelül hat centiméter hosszú, míg maga a fosszília egy mamutcsontból származik; bár egyelőre az sem zárható ki, hogy egy masztodoné volt, de semmi esetre sem egy nagyobb testű lajháré. A csont pontos azonosítása szinte lehetetlen, lévén a lelet fragmentált, így hiányoznak a diagnosztikai jegyei. „A vizsgálat egy interdiszciplináris kutatás eredménye, a rajz eredetiségével kapcsolatos kételyeket a régészek, paleontológusok, antropológusok és művészettörténészek együttes munkája oszlatta el” – nyilatkozta Barbara Purdy, a Floridai Egyetem antropológusprofesszora.

Ha hiszünk a kutatóknak, akkor kijelenthetjük, hogy az amerikai kontinensen élt jégkorszaki ember is olyan állatok művészeti célú leképezésére törekedett, amelyekre maga is vadászott. A feltételezések szerint a rajz legalább 13 ezer éves; ekkor haltak ki a szóban forgó állatok Észak-Amerikában, így kizárt, hogy a később élt prekolumbán népcsoportok találkoztak volna velük.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. nyár: Mesebeli menyegzők
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár