2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Menekülttábort találtak Hadrianus fala mellett

2011. június 23. 08:17

A Hadrianus fala mellett zajló ásatásnál menekülttábor nyomaira bukkantak a régészek, akik azt feltételezik, hogy az i. sz. 3. században felbomlasztott, északról érkező földművelő közösség a római hadsereg oltalma alatt állt.

Az archeológusok teljesen zavarba jöttek, amikor megkezdték az átmeneti, de jól megépített tábor alapjainak feltárását Vindolanda római erődje mellett. „Ezek nagyon szokatlan épületek, úgy néz ki, több száz lehet belőlük. Nagy eseménynek kellett történnie, amely megalapozta az építkezéseket” – mondta el az ásatásokat vezető Andrew Birley.

A várőrségről fennmaradt források azt mutatják, hogy Northumberland melletti Hexham és Haltwhistle közötti terület bőven elég lehetett a római csapatok felvonulásához, amelyek különben is a fal mentén sorakoztak fel. A kunyhók az általában a római katonai bázisok mellett felhúzott polgári célú létesítményekre, a vicusra hasonlítanak, amelyeket maguk a katonák soha nem használtak.

„A római katonák nem építettek kör alaprajzú házakat, inkább derékszögű barakkokban szállásolták el őket” – így Birley. „Ezek egyedülálló, de egyszerű építmények, olyanok, amelyek a fal északi részén épülhettek ebben az időben, s amelyeket a kis, földműveléssel foglalkozó közösségek használtak. Könnyen elképzelhető, hogy ezt a hadsereg építette a földművelőknek, ideiglenes szállást biztosítva a menekültek számára. Az emberek segédkezhettek a hadsereg ellátásában, amiért az északi lázadók árulóknak tarthatták őket” – tette hozzá.

A Római Birodalom határvidékének legészakibb pontján élt törzs 208-211 között történt felbomlását a források is említik. Ez a négy esztendő volt Septimius Severus uralkodásának utolsó időszaka; a mai Líbia területén született császár személyesen vezette hadseregét a mai Skócia területére, ott esett ágynak, majd Yorkban elhunyt. Az invázió után felállított, baráti törzsekkel benépesített ütközőzóna fenntartása a császári katonai stratégia része volt, s ezzel magyarázható, hogy miért költött annyit a birodalom a saját hadserege által elüldözött törzsek életben tartására.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár