2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Először készült játékfilm a lidicei náci mészárlásról

2011. június 6. 11:06 MTI

A cseh mozikba került a Lidice megsemmisítéséről szóló első játékfilm. A Petr Nikolaev rendezésében készült kétórás film központi szereplője Frantisek Sima, aki csak véletlenül élte túl a náciknak a csehországi Lidicében végrehajtott vérengzését és a falu megsemmisítését.

Sima fia megöléséért ült börtönben Prágában, amikor 1942. június 2-án a Reinhard Heydrich birodalmi helytartó elleni merénylet megtorlásaként az SS megsemmisítette a falut. A falu összes férfilakosát - 192 főt - agyonlőtték, a 196 asszonyt a ravensbrücki koncentrációs táborba hurcolták, az édesanyjuktól elválasztott 105 gyermeket pedig egy lengyelországi táborba vitték, ahol közülük nyolcvankettőt gázkamrákká alakított teherautókban gyilkoltak meg. Szabadon engedését követően Sima nem találta többé otthonát, hiszen az SS a földdel tette egyenlővé a települést.

A film kezdetekor a falu lakóinak mindennapjait mutatják be, majd drámai képekkel ábrázolják a vérontást. A Heydrich elleni merénylet jelenetei eredetileg hiányoztak a filmből, áprilisban azonban mégis leforgatták azokat. A producerek szerint ugyanis szükség volt rájuk ahhoz, hogy az amerikai nézők számára is érthetőbbek legyenek a történelmi események. A filmben Wiessmann Gestapo-ügynököt Joachim Paul Assböck játssza, a főszerepben pedig Karel Roden látható.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár