2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Ékírásos táblákról készít 3D-s nyomatokat egy amerikai egyetem

2011. május 27. 11:31

Élethű, háromdimenziós nyomatokat készítenek a sumér és babiloni ékírásos táblákról a Cornell Egyetem munkatársai.

A mai asszirológusok a sumér és babiloni ékírásos táblákat digitális fotók, vagy a feliratokról kézzel másolt szövegek segítségével kutatják, bár a legideálisabb még mindig az, ha valaki élőben látja a forrásokat. A tudományos fejlődés ezen a téren is töretlen: Hod Lipson, a Cornell Egyetem segédprofesszora háromdimenziós szkennerekkel végzi a táblák reprodukálását.

Az egyik végzős hallgatójával együtt Lipson a kutatás során optikai szkennert alkalmaz, amit egy minden rétegről másolatot készítő technológia egészít ki. „Hatalmas segítséget jelentene, ha sikerülne egy nagyon pontos reprodukciót készítenünk – jelentette ki David I. Owen ókorkutató.

A táblák latex öntőformákban másolhatók, azonban ezzel könnyen kárt lehet okozni a szövegben. A legfontosabb technológiai újítás a digitális fotográfia, amelynek legfőbb előnye, hogy az így elkészített képek azonnal, egyszerre több millió kutatóhoz érnek el.

„A fotókon még azokat is el lehet olvasni, amit kézben tartva, a fény dőlésszöge miatt esetleg nem” – nyilatkozta Owen egyik diákja. Lipson amint meghallotta Owen kutatásának eredményeit, azonnal kutatótársa segítségére sietett, s a másolatok nyomtatásával kísérletezett. Az igazi kihívás az volt, hogy meg kellett 'teremteni' az ékírásos táblák tömegét és anyagát, amivel ugyanazt az érzést kelthették, mint ha egy valódi műkincset fognánk a kezünkben.

Az első háromdimenziós reprodukciók rendkívüli élethűek lettek, de még további finomításokra van szükség; Lipson szerint erre a CT-szkenner lehet a megoldás. „Alapvetően két, már létező technológiát használunk, a szkennert és a háromdimenziós nyomtatást, csak teljesen új módon, amivel még több diákhoz és kutatóhoz juttatjuk el a táblákat” – mondta el Lipset.

A saját ékírásos táblánkat itt készíthetjük el.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár