2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Átadták Gödöllőn a megszépült Erzsébet-parkot

2011. május 20. 11:29 MTI

Pontosan 110 évvel az eredeti avatás után átadták a felújított gödöllői Erzsébet-parkot, Erzsébet királyné szobrát és a barokk kálváriát - tájékoztatott a gödöllői önkormányzat kommunikációs igazgatója.

Péterfi Csaba elmondta, hogy a Norvég Alap több mint 1,7 millió eurós támogatásának eredményeként Gödöllő egyik legszebb része újult meg. A többfordulós pályázat sikerében jelentős szerep jutott a helyi civileknek, eredetileg ugyanis a Gödöllői Értékvédő Közhasznú Egyesület a néhány hete átadott Grassalkovich-filagória felújítására keresett forrást, s ehhez kapcsolódott a többi projektelem.

Így szépülhetett meg az Erzsébet-park, kerülhetett méltó helyére Erzsébet királyné szobra, s ennek az aktivitásnak (is) köszönhető az Erzsébet-szikla környezetének felújítása, a barokk kálvária helyreállítása, az Alsópark rekonstrukciója és a királyi váró korhű rendbetétele. Az Erzsébet-park emlékeinek megújítására 240 ezer eurót fordított a város, amiből 204 ezer euró volt a Norvég Alap támogatása - tette hozzá a kommunikációs igazgató.

Erzsébet királyné életének egytizedét, talán legboldogabb éveit töltötte Gödöllőn, ahol most végre ismét méltó környezetben találkozhatnak a látogatók a királyné egészalakos szobrával. Az alkotás aljába korábban visszakerült az a két időkapszula, amelyet a restaurálás előtt találtak, s amelyet még a szobor 1901-es állításakor, illetve az 1964-es újraállításkor helyeztek abban el. Melléjük - emlékezve a mostani restaurálásra - egy új pergament is tettek- ezt Siri Ellen Sletner norvég nagykövet és Gémesi György, Gödöllő polgármestere látta el kézjegyével - emlékeztetett Péterfi Csaba.

A park másik ékességét, a Grassalkovichok által építtetett kálvária szoborcsoportot szintén régi pompáját idéző új köntösben láthatják az érdeklődők. A csütörtöki avató ünnepségen újraszentelték a kálváriát, a szertartást Ullmann Péter perjel végezte.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár