2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Sisi-relikviák Berlinben

2011. május 12. 09:42

Először nyílt kiállítás Berlinben Erzsébet osztrák császárnéról, magyar királynéról, akit családi körben egyszerűen csak Sisinek becéztek. A "Sisi - Erzsébet osztrák császárné. Mítosz és valóság" című tárlaton gödöllői műtárgyakat is bemutatnak.

Miközben a soros európai uniós elnökség eseményei zajlanak, a Gödöllői Királyi Kastély külföldön is folytatja műtárgyainak népszerűsítését. A barokk épületegyüttes jelentős, és szerteágazó nemzetközi kapcsolatrendszere ugyanis egész Európára kiterjed. Ennek keretében merült fel a lehetősége annak, hogy műtárgyainkból néhány darab egy olyan kiállítást gazdagítson, amely Erzsébet királyné életét, személyiségét hivatott bemutatni – mondta el Gönczi Tibor, a kastély igazgatója.

Különleges és egyedi kiállítást láthatnak az érdeklődők a Britz-kastélyban: a Berlin déli részén található épületben megrendezett tárlat nem vállalkozhatott a különleges szépségű Erzsébet egész életének bemutatására, ehelyett korabeli dokumentumok és ábrázolások segítségével személyiségének jellegzetes vonásait állítja középpontba. Különös hangsúlyt kap a szépség- és testkultúra, az öltözködés, valamint a királynéról készült eredeti fényképek, s azok retusálásának a kérdése – tette hozzá az igazgató. A kiállítás kurátora Erzsébet életének kiváló kutatója Katrin Unterreiner bécsi történész, akivel a magyar kollégák is régóta kapcsolatban állnak.

A kurátorok csokorba gyűjtötték a császárné legendás életéről forgatott filmeket is, kiemelve a Romy Schneider főszereplésével forgatott Sissi-filmtrilógiát, amelynek köszönhetően ismét az érdeklődés középpontjába került a bajor Wittelsbach családból származó császárné izgalmas személyisége, s valóságos Sissi-kultusz alakult ki.

A kiállítás több általánosan elterjedt tévhit megcáfolására is kísérletet tesz, a címben szereplő mítoszt és valóságot szembe állítva egymással. Ezek közé tartozik, hogy a császárnénak – a hiedelemmel ellentétben – nem voltak rosszak a fogai, s az eredeti receptek és számlák tanúsága szerint azt sem állíthatjuk, hogy a császárné állandóan koplalt, alig-alig véve élelmet magához.

A tárlat létrehozásához – több osztrák, német és svájci közgyűjtemény és magángyűjtő mellett – értékes műtárgyakat kölcsönzött a Gödöllői Királyi Kastély (F. Halbig Erzsébetet ábrázoló büsztje 1854-ből; aranyozott veretekkel és a bajor címerrel díszített fadoboz; a királyné Gödöllőn használt tükrös komódja, valamint fekete csipke stólája), valamint a Gödöllői Városi Múzeum (Erzsébet fekete csipke stólája) is. Egy bécsi gyógyszertár jóvoltából az érdeklődők kipróbálhatják az eredeti receptek által elkészített krémeket, melyek segítségével az Európa legszebb asszonyának tartott császárné a szépségét kívánta megőrizni.

A kiállítás 2011. október 3-ig tekinthető meg a berlini Britz-kastélyban.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár