2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A debreceni nyomda 450 éve

2011. május 17. 14:37 MTI

Könyvtörténeti kiállítással kezdődött meg a 450 éves debreceni nyomda (a mai Alföldi Nyomda) jubileumi programsorozata hétfőn Debrecenben.

Kósa Lajos (Fidesz) polgármester köszöntőjében megemlékezett arról, hogy az 1561-ben alapított, azóta jogfolytonosan működő vállalkozás, amely mintegy 350 éven át a város kizárólagos tulajdonában volt, olyan kincs, olyan örökség, amelyet meg kell őrizni. Felidézte, hogy a nyomda első terméke Szent Pál apostol levelének magyarázata volt, amelynek egyetlen példánya a Kolozsvári Egyetem könyvtárában található.

A debreceni nyomdában 1849-ben bankókat nyomtak, de ott készült a Függetlenségi Nyilatkozat is - tette hozzá Kósa Lajos, megjegyezve, hogy 1918 és 1948 között Debrecen és a Református Egyház közös tulajdonában működött a nyomda. A polgármester megköszönte a sikeres "első 450 évet" a jelenleg a menedzsment és a munkavállalók tulajdonában lévő Alföldi Nyomdának, amelyben 2000-ben egy-egy darab tulajdonosi részvényt szerzett Debrecen városa és a Tiszántúli Református Egyházkerület.

György Géza, a nyomda vezérigazgatója szerint az, hogy Debrecen a reformáció magyarországi központjává válhatott, a Református Kollégiumnak és a könyvnyomtatásnak köszönhető. Mint elmondta, 1560 környékén sok más városban is alakult nyomda, de később szinte valamennyi eltűnt. "Az, hogy a debreceni nem erre a sorsa jutott, annak köszönhető, hogy kultúrpolitikai missziója volt: a reformáció szolgálata" - fűzte hozzá. A vezérigazgató megjegyezte, hogy a nyomda hosszú időn át maga mögött tudhatta a város és az egyház szellemi és anyagi támogatását.

Mint elhangzott, az Alföldi ma Magyarország egyik legnagyobb nyomdája. A 360 dolgozót foglalkoztató vállalkozás évente 2000-2200 kiadványt jelentet meg összesen 18 millió példányban, mintegy tízezer tonna papír felhasználásával - sorolta György Géza, aki arra is kitért, hogy a kor kihívásaira reagálva ma már hangos könyveket és e-book-okat is megjelentetnek.

A debreceni Kölcsey Központban a Nem pusztán üzletképpen tartatott című könyvtörténeti kiállítást június 4-ig tekinthetik meg az érdeklődők. Ugyanott hétfőn jubileumi könyv- és nyomdatörténeti szimpóziumot tartottak "a legrégibb folyamatosan működő" nyomdáról, délután pedig megnyitották A nyomdászat vonzásában című, az egykor az Alföldi Nyomdában dolgozott képzőművészek tárlatát.

Az ünnepségsorozat pénteken emléktábla-avatással és jubileumi emléküléssel fejeződik be.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár