2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Vaskorból származó vajat találtak Írországban

2011. május 16. 08:48

Akár 2500 éves is lehet az a vaj, amelyet egy fából készült hordóban találtak az írországi Shancloon mocsaras vidékén.

A hordót egy fa törzséből faragták ki, amihez vaskori eszközöket használtak. A Caherlistrane melletti leletet a lissi (Hatford) Ray Moylan találta meg, aki azonnal értesítette a galwayi régészeti hivatalt és az ír Nemzeti Múzeumot. A hordó egy méter mélyen feküdt, Moylan éppen a mocsarat akarta megtisztítani a tőzegtől, amikor gépével megsértette a fatárgyat; a vajban nem esett kár.

Padraig Clancy, a múzeum munkatársa miután a helyszínen megvizsgálta a leletet, úgy vélekedett, hogy az akár 2500 éves is lehet. Kollégájával, Karena Mortonnal együtt kiszedte a vajat, s a hordóval együtt további vizsgálatok céljából a múzeum lanesboro-i részlegébe küldte.

„A tárolóeszköz általában segít a kormeghatározásban, s ezek alapján azt feltételezzük, hogy a vaj a vaskorból származik” – magyarázta Clancy. Egy skót régész, Ross MacLeod így nyilatkozott: tudja, hogy hasonló leletek vannak szülőhazájában és Írországban is, de a most felfedezett lelet mérete még őt is meglepte.

„Elég nagy veszteség lehetett a családnak, hogy elrejtette a vajat, és azt már soha nem találta meg. Talán az illető meghalt, vagy elfelejtette, hogy hova is ásta pontosan. A család nyáron helyezte a mocsárba a vajat, hogy így védje meg a melegtől. Szörnyű fájdalom érhette azt a közösséget, amely elveszítette” – így MacLeod.

A vaj vakító fehérszínű, de a régész szerint ez más leletekre is igaz. A mocsarakat régen a hűtés primitív formájaként használták, mivel a tőzeg vákuumot vont a nap melegétől védett élelem köré.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár