2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Leonardo találmányai Nyírbátorban

2011. április 27. 17:33 MTI

Leonardo da Vinci találmányainak Megyeri János által elkészített rekonstrukciói is helyet kapnak a Hit és Egészség európai uniós turisztikai projekt keretében megújuló Nyírbátor várostörténeti sétányán - jelentették be a köztéri alkotások bemutatóján Budapesten a projekt résztvevői.

A Nyírbátor önkormányzata és három történelmi egyház összefogásával elindult Hit és Egészség program egyedülálló Magyarországon, hiszen egyszerre célozza meg a vallási és gyógyturizmus fejlesztését - mondta el a sajtótájékoztatón a Nyírbátori Kulturális és Idegenforgalmi Nonprofit Kft. ügyvezetője.

Hegedüs Ágnes emlékeztetett arra, hogy a hat elemből álló, összesen 3,5 milliárd forint költségvetésű projekt során már megújult a máriapócsi görögkatolikus templom és nemzeti kegyhely, illetve Nyírbátorban átadták az újonnan épült Sárkány Wellness és Gyógyfürdőt, továbbá a Báthori várkastélyban létrehozott történelmi panoptikumot.

Mint a panoptikumot kialakító Megyeri János hozzátette, a várkastély a városhoz és a Nyírbátort egykor birtokló Báthori-családhoz kötődő legendákat eleveníti meg 45 figura segítségével, többek között azt a - Báthori-címerben is továbbélő - eredetlegendát, mely szerint a família őse, Gutkeled nembeli Vid győzte le az Ecsedi-lápban tanyázó félelmetes sárkányt.

Az EU-s projekt segítségével megújuló minorita templom és református templom között kap helyet az a várostörténeti sétány, melyen a Nyírbátor történetét felidéző szobrok mellett a Leonardo-rekonstrukciók is láthatók lesznek. Megyeri János elmondta, a reneszánsz művész és tudós találmányainak Magyarországon mindeddig egyedülálló reprodukciói a Báthoriak korát kívánják európai kontextusba helyezni, egyben a nemzetközi közönség figyelmét is felhívni a városra.

A nyírbátori minorita templomot és református templomot összekötő, 400 méteres várostörténeti parkban Leonardo találmányai közül egy óriás számszeríj, egy körágyús harckocsi, egy "spirálkopter", egy mozsárágyú, egy siklószárny, valamint a mester képmása lesz látható. A projekt hivatalos dalát - a reneszánsz egyik legnagyobb lantművész- és zeneszerző "sztárja", John Dowland My Lady Hunsdon's Puffe című almainjának motívumait felhasználva - Szolnoki Péter, a Bon-Bon együttes frontembere alkotta meg.

A budapesti közönség hétfőig a SYMA-csarnokban találkozhat a Leonardo-reprodukciókkal, melyek ezután Nyírbátorba kerülnek. A szabolcsi település megújult minorita templomát május 14-én, a várostörténeti sétányt május 28-án, majd másnap a projekt záróeseményeként a felújított ferences templomot adják át.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár