2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Nyomozás a nyomozás után

2011. március 8. 12:01

A Biksza-gyilkosság utáni megtorlás iratait mutatja be Takács Tibor az ÁBTL előadássorozatának legújabb fejezetében: a kutató egy 1956 utáni megtorló pert rekonstruált virtuálisan.

1956. december 10-én a Pest megyei Gyón községben megölték Biksza Miklóst, az MSZMP dabasi járási titkárát. A gyilkosságot követően még aznap megkezdődött a nyomozás, amely aztán - kisebb-nagyobb intenzitással - bő két évig folytatódott. A megtorló gépezet rengeteg iratot termelt az üggyel kapcsolatban, amely egyrészt megkönnyíti, másrészt megnehezíti az esetet kutató történész dolgát.

"Előadásomban azonban nem erről szeretnék szólni, hanem arról, hogy milyen nehézségeket okozott már önmagának a hatalmas iratfolyamnak a strukturálása, a megtorlás folyamatának szakaszokra bontása. A fő problémát az jelentette, hogy az eredeti vizsgálati dossziék nem maradtak fenn, a Történeti Levéltárban már csak egy meglehetősen hiányos, két kötetből álló irategyüttes található. A Pest Megyei Levéltárban viszont a bírósági iratok között sikerült megtalálnom a vizsgálati anyagot (feltehetően csak egy részét, habár nem tudhatom, hogy eredetileg mennyi irat keletkezett).

Az iratoknak azonban olyan, feltehetően a bíróság által kialakított rendjével találkoztam, amely újabb problémákat vetett fel: az egymást követő különböző perek anyagát (a hozzájuk csatolt rendőrségi és ügyészségi anyagokkal együtt) összevonták, így az iratok nagy része egyetlen per iratai között találhatóak meg. Előadásomban az iratok eredeti rendjének rekonstruálására, a dossziék virtuális újraalkotására, és ezzel párhuzamosan a Biksza-gyilkosság utáni nyomozás történetének megrajzolására teszek kísérletet" - írta Takács Tibor az intézmény nyilatkozatában.

Időpont: 2011. március 10-én, 15 órakor
Helyszín: Az ÁBTL aulájában (Budapest, VI. ker. Eötvös utca 7.)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár