2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Házhoz jön a neandervölgyi ember

2011. március 7. 08:24

Bizonyára sokan képzelték már el, hogyan nézhetett ki a neandervölgyi ember. Az álom mostanra valósággá válhat: a brit Natural History Museum ugyanis életre keltette az ősembert.

A kiterjesztett valóság (augmented reality, AR) és a CGI (computer generated images, számítógépen létrehozott kép) technikák ötvözésével, webkameránk segítségével bármilyen pontról valós képeket kaphatunk. Ezt a lehetőséget ragadták meg a londoni Natural History Museum szakemberei, akik a neandervölgyi embert keltették életre – ha nem is hús-vér alakban, de élethűen, háromdimenziós formában.

A neandervölgyi az emberfélék egyik legismertebb kihalt faja, (Homo neanderthalensis) körülbelül 28 ezer évvel ezelőtt tűnt el a föld színéről. Az utolsó időkben a mai emberrel (Homo sapiens) élt egy helyen és időben. Először tavaly mutattak rá a tudósok, hogy az Afrikán kívül élt modern ember és a neandervölgyi között átfedések vannak a génállományban – ez azt jelenti, hogy a két emberfaj körülbelül 60 ezer éve, a modern ember Afrikából való kirajzása idején keveredhetett egymással. A fogazat megvizsgálásából azóta azt is sikerült kideríteni, hogy a neandervölgyi ember gyermekkora rövidebb ideig tartott, s a modern embernél korábban érte el a felnőtt kort.

Az érdeklődők a múzeum honlapján vághatnak bele az időutazásba, semmi dolguk nincs, csak kinyomtatni egy AR-lapot, élesíteni a webkamerát és követni a szoftver fejlesztőinek utasításait.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár