2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Túl kevesen voltak a Neander-völgyiek Európában

2009. július 20. 09:36 Live Science, MTI

Kis lélekszámú volt a Neandervölgyi népesség Európában a 38 ezer és 70 ezer évvel ezelőtti időszakban, ez vezethetett a Homo neanderthalensis kihalásához. Egy-egy időszakban a populációban átlagosan 1500, de maximum 3500 szülőképes korú nő lehetett, vagyis a népesség létszáma nem haladta meg a 7000 főt - állítják német kutatók, akik vizsgálataikról a Science magazin legutóbbi számában számolnak be.

A Homo neanderthalensis 230 ezer éve jelent meg Európában, de élt Ázsia bizonyos részein is. Húszezer éve tűnt el, néhány évezreddel azután, hogy megjelent a modern ember. A Max Planck Evolúciós Antropológiai Intézet kutatói összesen hat olyan Homo neanderthalensis maradványaiban vizsgálták a kizárólag anyai ágon öröklődő mitokondriális DNS-t, akik a 38 ezer és 70 ezer évvel ezelőtti időszakban éltek.

Ahhoz, hogy képet kapjanak a Neander-völgyi ember genetikai sokféleségéről és megállapítsák a népesség lélekszámát, a kutatók összehasonlították a Homo neanderthalensis DNS-szekvenciáit. Párhuzamosan ötven, a világ különböző pontján élő embertől vettek vizsgálati mintát, hogy kiderítsék, genetikailag mennyire különböznek egymástól. A genetikai sokféleség ugyanis közvetett adatokat szolgáltat az utódnemzésben részt vevők számáról: minél több ember házasodik, annál nagyobb ugyanis a gének keveredése és fordítva.

Mint kiderült, a Neander-völgyi ember genetikai diverzitása (sokfélesége) a mai emberének alig egyharmadát teszi ki. A német kutatók számítása szerint egy adott időszakban a szülőképes nők száma 1500 körül lehetett a népességen belül, de nem haladta meg a 3500 főt. Az utóbbi adatból kiindulva a teljes népesség lélekszáma legfeljebb hétezer fős lehetett. "Kis létszámuk miatt sokkal védtelenebbek voltak a körülményekkel szemben, ami a kihalásukhoz vezetett. Eltűnésük időben egybeesik a modern ember megjelenésével" - hangsúlyozta a kutatásokkal kapcsolatban Adrian Briggs, a Max Planck Evolúciós Antropológiai Intézet munkatársa.

Ian Tattersall, a New York-i Amerikai Természettudományi Múzeum antropológiai kurátora szerint - ő nem volt részese a programnak - a kutatás megerősíti a azokat a feltételezéseket, amelyek szerint a legutóbbi jégkorszak vége felé a kemény létfeltételek következtében csökkenőben volt a Neander-völgyi népesség lélekszáma. "Nem hiszem azonban, hogy a Neander-völgyi ember valóban eltűnt volna, ha életében nem jelent volna meg egy új elem - a modern ember, akivel vetekedni kellett az élelemforrásokért" - hangsúlyozta. . Mint Briggs rámutatott, a Max Planck Intézet kutatóinak vizsgálata nem támasztotta alá a Neander-völgyi és a modern ember közötti keveredés elméletét. Ilyen kis lélekszám mellett, ha volt is keveredés, az a kevés Neander-völgyi gén "felhígult" az évezredek folyamán.

Hozzátette, hogy a Neander-völgyi ember teljes genomját még az idén nyilvánosságra hozzák - ez választ adhat majd az esetleges keveredésre is.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár