2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Megrongálták a csurogi emlékművet

2011. január 25. 15:00 MTI

Ismeretlen tettesek megrongálták az 1944/45-ös vérengzések magyar áldozatainak csurogi (Curug) emlékművét a Vajdaságban – írja a Magyar Szó című délvidéki napilap.

A lapnak a területileg illetékes zsablyai rendőrség megerősítette: hétfőn bejelentés érkezett hozzájuk arról, hogy az 1944/45-ös magyarellenes atrocitások áldozatainak emléket állító egyik csurogi emlékkeresztet ellopták, a másikat pedig megrongálták. Az illetékes ügyészség a történteket sírgyalázásnak minősítette, a rendőrség nagy erőkkel nyomoz a tettesek után.

Az Újvidéktől keletre található Csurog egykori sintértelepénél elhantolt magyar áldozatok emlékére 1994-ben állították az első keresztet, azóta minden évben megrongálják az emlékhelyet. A fából készült keresztet felgyújtják, a kőből készültet kidöntik vagy szétverik – nyilatkozott a Magyar Szónak Teleki Júlia, a délvidéki magyarellenes atrocitások kutatója.

A második világháború végén szerb partizánok több ezer magyart meggyilkoltak a mai Vajdaság területén, bosszút állva a korábban a magyar katonaság razziáiban megölt szerbekért. A rendőrség értesítette a csurogi emlékmű megrongálásáról Egeresi Sándort, a vajdasági tartományi képviselőház elnökét, aki ellátogatott a helyszínre, és közleményében szégyenteljesnek nevezte a történteket.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár