2023. tél: Idegenbe szakadt színészeink
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Churchill minden idők legnagyobb britje

2002. november 26. 00:48

Több mint egymillió brit minden idők legnagyobb brit egyéniségének `választotta meg` egy felmérésben Winston Churchillt, aki a második világháború idején állt Nagy-Britannia kormányának élén.

A BBC felmérésének vasárnap késő este ismertetett eredménye szerint a válaszadók a szivarja nélkül elképzelhetetlen egykori konzervatív miniszterelnököt meggyőző fölénnyel jutatták az első helyre a másodiknak befutó Isambard Kingdom Brunel mérnök előtt, aki az első, vasból készült propellerhajtású óriás hadihajók konstruktőre volt.

Churchillre a több mint egymillió válaszadó közül 447 423 szavazott, míg a hajóépítő mérnökre 56 ezerrel kevesebb voks jutott. A harmadik helyre Diana, a nemrégiben autóbalesetben elhunyt, tragikus sorsú hercegnő került 222 055 szavazattal.

A három "dobogós" brit után sorrendben Charles Darwin, William Shakespeare, Isaac Newton, I. Erzsébet királynő, John Lennon, Horatio Nelson és Oliver Cromwell következik.

Az 1874-1965 között élt Churchill 1940. május 10-én került először a brit kormány élére, és legemlékezetesebb parlamenti beszédében kijelentette: "Nem ígérhetek Önöknek mást, mint vért, munkát, verítéket és könnyeket". A második világháború idején sikerült a briteket egyesítenie és mozgósítania a Hitler elleni háborúra. A háború után pártja veresége miatt távozni kényszerült a kormány éléről, de 1951 és 1955 között Churchill még egyszer miniszterelnök lehetett. A háború történetét feldolgozó könyvéért 1953-ban irodalmi Nobel-díjat kapott.

MTI

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2023. tél: Idegenbe szakadt színészeink
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár