2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Átfogó felújítás alatt a szász-anhalti Luther-emlékhelyek

2011. január 5. 15:12 MTI

Felújítják 2011-ben a Luther Mártonhoz, a reformáció elindítójához kötődő múzeumokat és emlékhelyeket Németország Szász-Anhalt tartományában.

Az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) a tartomány összes Luther-emlékhelyét a világörökség részéhez sorolta. Stefan Rhein, a Luther-emlékhelyek Alapítvány igazgatójának elmondása szerint idénre eislebeni, wittenbergi és mansfeldi építkezéseket irányoztak elő. Céljuk, hogy az eredeti helyszínek 2017-ben, a reformáció születésének ötszáz éves évfordulóján új fényben ragyoghassanak.

Luther Márton (1483-1546) német pap és teológus Eislebenben született, évekig élt Wittenbergben. A hagyomány szerint 1617. október 31-én szögezte ki a wittembergi vártemplomra 59 tételét az egyházi búcsúcédulák árusítása ellen - ezt az eseményt tekintik a reformáció kezdetének.

Rhein elmondta, hogy összesen húszmillió eurót fordítanak az építési munkálatokra. Új állandó kiállítások fontos helyszíne lesz az a szintén felújításra szoruló eislebeni ház, amelyben Luther elhunyt. Philipp Melanchtonnak (1497-1560), Luther kísérőjének - ugyancsak az UNESCO által a világörökségek közé sorolt - lakóházát is megnyitják a jövőben. Az új, 2012 tavaszán átadandó múzeumépületben állandó kiállítást rendeznek be Melanchton értékes kézirataiból és festményeiből.

"Szeretnék a külföldről és belföldről érkező látogatóknak új, vonzó kiállítások segítségével minél többet megmutatni Luther és Melanchton életéből és életművéből" - fejtette ki Rhein.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár