2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Mendelssohn a téli napfordulóra időzítette híres nyitánya befejezését

2010. december 21. 08:05 BBC News

Egy skót író új elmélettel állt elő Mendelssohn egyik híres nyitánya és az azt inspiráló skóciai hely közötti viszonyt illetően.

Iain Thornber szerint Mendelssohn a „Hebridák”, más néven „Fingals Cave” című nyitányát szándékosan arra a napra időzítette, amikor a barlang egészét az évben egyetlen alkalommal megvilágítja a nap. A német zeneszerző éppen 180 éve, 1830. december 16-án fejezte be művét.

Thornber elmondta, hogy a barlangot akkor világítja be teljesen az égitest, amikor a nap a horizont felett 5,6 fokkal magasabban látható. A Skócia egyik természeti csodájának számító barlang hatszögletű bazaltoszlopokból áll, hasonlóan az Észak-Írországban megcsodálható Óriások Útjához.

Mendelssohn 1829-ben kereste fel Skóciát, a nyitányt pedig egy év múlva fejezte be, ezzel a „Hebridák” egy csapásra népszerű turisztikai célponttá tette a többek között Sir Walter Scott, Keats, Turner, Viktória királynő és Albert herceg, III. Vilmos, William Wordsworth, Verne és Robert Louis Stevenson által felkeresett természeti képződményt.

Thornber a Scottish Islands Explorer című lapban megjelenő, a Hebridák befejezésének 180. évfordulója apropójából írt cikk miatt látogatta meg a barlangot. Az író reményét fejezte ki, hogy ő is megcsodálhatja a 69 méter hosszan elterülő, napfényben fürdőző természeti képződményt – Thornber végül sikerrel járt, s néhány percig élvezhette az egyedülálló látványt.

A természeti csoda december 16. körül szokott bekövetkezni, az időjárási viszonyoktól függően. Az író szerint nem véletlen, hogy a zeneszerző is erre a napra időzítette műve befejezését. „A barlang belsejének megvilágítása a téli napforduló környékén jól ismert tény volt akkoriban, de ezt soha nem írták le” – mondta el Thornber.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár