2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Nő a tiltakozás a Smithsonian Múzeum cenzúrája miatt

2010. december 15. 15:36 MTI

Támogatása megvonásával fenyegette meg hétfőn a Smithsonian Múzeumot az Andy Warhol Alapítvány, ha nem helyezi vissza egy kiállítására azt a videoalkotást, amelyet egy katolikus csoport panaszára távolított el onnan.

David Wojnarowicz A Fire in My Belly című videója a Katolikus Liga és kongresszusi képviselők panaszára tűnt el a múzeumból, mivel szentségtörést láttak abban, hogy a film egy részletében hangyák nyüzsögnek egy feszületen. A négyperces videó azon a Hide/Seek: Difference and Desire in American Portraiture című kiállításon szerepelt, amely először mutatta be, hogy a szexuális beállítottság és a nemi identitás hogyan hatott az amerikai művészetre.

Joel Wachs, a Warhol Alapítvány elnöke elfogadhatatlan cenzúrának nevezte a múzeum lépését, és a testület nevében a múzeumnak eljuttatott levelében leszögezte: "ahhoz hogy virágozhasson, a művészetnek szabadnak kell lennie". Az alapítvány százezer dollárral (20 millió forinttal) támogatta a kiállítás megrendezését, és összességében 375 ezer dollárt (közel 77 millió forintot) adományozott különböző Smithsonian múzeumoknak az utóbbi három évben.

November vége óta, amikor a videó kikerült a kiállításról, tiltakozásul számos New York-i, washingtoni és Los Angeles-i galéria és múzeum kezdte el vetíteni Wojnarowicz munkáját. A Művészeti Múzeumok Igazgatóinak Szövetsége szintén elítélte a Smithsonian lépését. Wayne Clough, a múzeum titkára azonban hétfőn közleményben jelentette ki, hogy a Smithsonian nem helyezi vissza a videót a kiállításra.

Wojnarowicz 37 esztendős korában 1992-ben hunyt el AIDS okozta komplikációk következtében. Hagyatékának kezelői engedélyezték, hogy a washingtoni Transformer Galéria a Smithsonian eljárása elleni tiltakozásul non-stop vetíthesse a video 30 perces eredeti változatát.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár