2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Ókori álompár földi maradványait fedezték fel Törökországban

2010. december 10. 15:12 MTI

Egy férfi és egy nő földi maradványait tárták fel Törökországban Trója feltárásán dolgozó német régészek, akik szerint a pár i.e. 1200 táján, a Homérosz által megénekelt háború idején hunyt el.

Az ásatásokat irányító Ernst Pernicka, a Tübingeni Egyetem régészprofesszora szerint a párt a késő bronzkorban épült város védvonalán belül helyezték végső nyugovóra. A felfedezés újabb bizonyítékkal szolgálhat arra nézve, hogy Trója alsó városa nagyobb volt a késő bronzkorban, mint a tudósok az Iliász alapján eddig feltételezték.

"Amennyiben bebizonyosodik, hogy a csontvázak i.e. 1200-ból származnak, ez egybeesik a trójai háború időszakával. Ezt a két személyt egy kis halom mellett temették el" - mondta Ernst Pernicka, hozzátéve, hogy a választ a radiokarbonos kormeghatározástól remélik. A régészprofesszor ismertetése szerint az elhunytaknak csupán a felső fele maradt fenn. A csontvázak mellett 1200 éves cserépedényeket találtak, ám mint Ernst Pernicka kiemelte, a párt 400 évvel később is eltemethették Trója VI. vagy VII. rétegében.

A Homérosz által megénekelt Trója a törökországi Canakkale-tartományban található délnyugatra a Dardanelláktól az Ida hegy lábánál. Később Trója helyén egy új Iliumot alapított Augustus római császár. A város egészen Konstantinápoly alapításáig virágzott, majd a bizánci időkben lassú hanyatlásnak indult. Az 1870-es években a német amatőr régész, Heinrich Schliemann kezdte feltárni a területet. Az ásatások során kiderült, hogy 9 város épült egymásra az idők során, egyes régészek feltételezik, hogy Trója VII/a lehetett Homérosz Trójája.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár