2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Alagutat találtak Hódító Vilmos kastélya alatt

2010. november 30. 08:51

A régészek egy titokzatos, kör alakú építészeti elemhez csatlakozó középkori alagút nyomaira bukkantak a Lincoln-kastély ásatása során.

A földmunkák azért kezdődtek meg, hogy egy liftet alakítsanak ki a helyszínt felkereső kerekesszékesek számára a bejutás megkönnyítése érdekében. A felfedezés nemcsak azért érdekes, mivel egy titkos átjáró kilétéről árulkodik, hanem mivel ez az egyetlen olyan középkori építészeti struktúra, amely a kastély zárt udvarához tartozó elemek közül fennmaradt.

Az alagút a 12. századra datálható, s ezzel az egyik legkorábbi kőépítménynek számít a kastélyon belül. Hódító Vilmos két évvel a hastingsi csata után építtette meg a Lincoln-kastélyt, amely hatalma megszilárdítása miatt volt fontos. A kastély 1068-ben még csak egy fa vártoronyból állt, de később kőből újraépítették, s folyamatosan bővítették.

„Nincs más olyan középkori elem, amely a kastély udvarához tartozott, s épségben megmaradt volna” – mondta el az ásatásokon résztvevő Beryl Lott régész. „A munkálatok során egy olyan kőépítmény alapjait tártuk fel, amely belül kör alakú, s egy lépcsőházhoz, vagy egy szobához tartozott” – tette hozzá.

A Lincoln-kastélyt nem kerülte el a történelem forgószele: a legismertebb esemény az 1114-es csata volt István és Matilda között, amely az első lincolni csata néven vonult be a köztudatba. Ekkor Istvánt elfogták, börtönbe vetették, s egy rövid időre Matilda császárné emelkedett trónra.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár